Ga naar de inhoud
Steeds meer drone-toepassingen

Dit kunnen drones ook: van ramen lappen tot AED's afleveren

Drones in de RAI tijdens Amsterdam Drone Week

Deze week vond in de RAI de Amsterdam Drone Week plaats. Tijdens het event lieten tientallen bedrijven en universiteiten hun drones zien. Deze drones vielen ons het meest op.

Medische drone

De Nederlandse dronebouwer Avy toonde de Avy Area 3, een gevleugelde drone die tot 3 kilogram kan vervoeren met snelheden tot 90 kilometer per uur. Daarbij moet de drone ook in slechtere weersomstandigheden zoals lichte regen en windsnelheden tot 45 kilometer per uur kunnen vliegen. 

De Avy Area 3 zal vooral gebruikt worden om medische goederen te transporteren over afstanden tot zo’n 100 kilometer. Daarvoor is het uitgerust met een koelbox die medicijnen kan vervoeren bij een temperatuur van twee tot zes graden. 

Een vorige versie van de drone wordt al getest door de ANWB om bloed en medicijnen te vervoeren. Ook die drone was op de Amsterdam Drone Week te bezichtigen. Volgens Petra van Saaze, directeur van ANWB Medical Air Assistance, zal vanaf volgend jaar een landelijk dronenetwerk worden opgezet dat bloed tussen ziekenhuizen kan vervoeren. 

Defibrillator-drone

Het Duitse bedrijf Horyzn toonde met een testvlucht de nieuwste versie van zijn drone. Hij is ontworpen om defibrillators (aed’s) te brengen naar mensen die een acute hartaanval hebben. Tijdens de demonstratie toonde het bedrijf hoe de drone een aed laat zakken via een kabel, waarna de drone zelf op een veilige afstand landt.

Volgens Horyzn halveert dit de tijd die nodig is om een aed naar een patiënt te brengen. Daardoor zou de overlevingskans verdrievoudigd worden. Bovendien zou iedereen de aed kunnen gebruiken, waardoor medisch personeel niet meteen aanwezig hoeft te zijn.

Drone kan ramen lappen

Deze 'vliegende hand' van mechatronica-professor Abeje Mersha van de Saxion Hogeschool valt op vanwege zijn ongebruikelijke ontwerp. De drone is uitgerust met een arm, die volgens zijn ontwerper ramen moet kunnen lappen van kantoorgebouwen of windmolens kan gaan inspecteren. 

Dat zou een hoop veiliger en goedkoper moeten zijn dan de arbeidsintensieve methodes die nu worden gebruikt. Mersha hoopt met zijn drones autonoom windmolenbladen te inspecteren. Op langere termijn is het de bedoeling dat de drones het onderhoudswerk zelf zouden uitvoeren. 

Bewakingsdrone

De Atlas Pro is een kleine drone met drie propellers die er op het eerste zicht uitziet als een commerciële drone voor hobbyisten. Maar achter de kleine drone gaat een hoop technologie schuil. De drone wordt dan ook voornamelijk gebruikt voor veiligheidsmissies en bewaking. 

Daarvoor is de Atlas Pro met een aantal snufjes uitgerust. Zo zouden meerdere Pro’s kunnen worden bestuurd met één tablet, zodat drones bijvoorbeeld kunnen worden uitgewisseld wanneer de batterij op is, zonder daarbij beeld te verliezen. Drones kunnen ook dienen als relay voor signalen van drones die zich buiten de gezichtslijn van de piloot bevinden. Ook kan de drone worden uitgerust met een aantal verschillende camera's.

Ook het Nederlandse ministerie van Defensie zou sinds kort gebruikmaken van de drones. Voorheen gebruikte het de commerciële drones van marktleider DJI, maar door veiligheidsoverwegingen heeft het gekozen voor de Atlas Pro. De communicatie daarvan zou veiliger zijn. Bovendien worden de drones van Atlas in Europa en Amerika geproduceerd, in tegenstelling tot de drones van DJI die in China worden gemaakt.

Mini-versie vliegende auto

De Pal-V Liberty is geen drone op zich, maar een auto die kan worden omgevormd tot een gyrocopter. Dat is een vliegend voertuig met een propeller die door de lucht wordt aangedreven, in tegenstelling tot een helikopter waarbij de propeller door de motor wordt aangedreven.

Vorig jaar zei ceo Robert Dingemanse dat alleen in Nederland al zo’n vijftig bestellingen voor de vliegende auto werden geplaatst. Dat kondigde hij aan nadat de wagen door de RDW goedgekeurd werd voor gebruik op de weg. 

Het grootste obstakel van Pal-V was om niet alleen gekeurd te worden voor weggebruik, maar voor het luchtruim. Het Europese Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) liet op 24 maart weten dat het begonnen is met het keuringsproces. Zodra dat is afgerond, zal de Pal-V Liberty de eerste openbare testvluchten mogen uitvoeren.

ANWB
Lees ook:
ANWB wil bloed en medicijnen vervoeren met drones: 'Veiliger dan per auto'
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl