Ga naar de inhoud
Bug in tijdlijn

Misleidende berichten door fout toch op Facebook getoond

Beeld © Getty

Misleidende of problematische berichten werden maandenlang op Facebook getoond op de tijdlijn van gebruikers, terwijl deze juist verborgen moesten blijven.

Het probleem werd in oktober vorig jaar gesignaleerd, maar kon pas vorige maand worden opgelost, meldt The Verge. Medewerkers van Facebook maakten in een intern rapport melding van de bug, die werd omschreven als "een enorme fout in de rangschikking van berichten".

Een probleem met het algoritme zorgde ervoor dat berichtgeving die door onafhankelijke media als "twijfelachtig" werd omschreven, alsnog op grote schaal werd verspreid naar gebruikers. Technici konden de oorzaak van het probleem met het algoritme lange tijd niet vinden. Op 11 maart werd het uiteindelijk opgelost.

Voorlopig
Lees ook:
Voorlopig geen datacenter van Facebook-moederbedrijf in Zeewolde

'Overdreven'

Een woordvoerder van Meta, het moederbedrijf van Facebook, zegt tegen persbureau AFP dat de fout in de software "enorm overdreven" is. Slechts een klein aantal gebruikers zou zijn blootgesteld aan de misleidende berichten. "Dit had geen betekenisvolle of langdurige impact", aldus de woordvoerder.

Volgens hem komt "de overgrote meerderheid van de berichten in Feed sowieso niet in aanmerking om naar beneden te worden gerangschikt". Ook zou Facebook daarnaast nog andere mechanismen gebruiken om de weergave van "schadelijke" inhoud te beperken.

Facebook
Lees ook:
Facebook verwijdert deepfake-video van Oekraïense president Zelenski