Ga naar de inhoud
Russische antivirussoftware

'VS waarschuwde dag na Russische inval voor antivirussoftware Kaspersky'

De Amerikaanse regering begon al de dag na de Russische inval in Oekraïne met het waarschuwen van bedrijven voor het gebruik van de antivirussoftware van het Russische Kaspersky.

De software van Kaspersky zou schade kunnen veroorzaken, kregen sommige Amerikaanse bedrijven eind februari al op vertrouwelijke basis te horen. Dat meldt Reuters op basis van hooggeplaatste overheidsmedewerkers. Het Russische Kaspersky zou onder druk van het Kremlin schade kunnen toebrengen aan bedrijven, zo klonk de waarschuwing.

Met de waarschuwingen zou de VS cruciale infrastructuur willen veiligstellen tegen cyberaanvallen, zoals energie- en watervoorzieningen en telecom. "De risico-analyse is veranderd door het Oekraïne-conflict", zegt één van de anonieme overheidsmedewerkers. "Het risico is toegenomen."

Eerder deze week plaatste de Amerikaanse toezichthouder FCC Kaspersky op de zwarte lijst van bedrijven die een risico voor de nationale veiligheid vormen.

VS
Lees ook:
VS zet Russische cyberbeveiliger Kaspersky op zwarte lijst

Kaspersky noemt aantijgingen 'oneerlijk'

De Amerikaanse president Joe Biden zei vorige week in een toespraak al rekening te houden met een eventuele wraakacties van Rusland vanwege de sancties die het Westen heeft opgelegd. Het Witte Huis ging niet dieper op die waarschuwingen in.

Een woordvoerder van Kaspersky stelt dat de Amerikaanse briefings over de vermeende risico's van Kaspersky-software "opnieuw schadelijk zijn" voor de reputatie van het bedrijf "zonder dat het bedrijf een kans krijgt om direct te reageren op zulke zorgen". Dat is volgens de woordvoerder "niet gepast of terecht".

Duitse
Lees ook:
Duitse inlichtingendienst waarschuwt: verwijder antivirussoftware Kaspersky

Duitsland waarschuwde ook al

Kaspersky is één van de grootste cyberveiligheidsbedrijven ter wereld en een populaire aanbieder van antivirussoftware. Het bedrijf werd in 1997 opgericht door het echtpaar Eugene en Natalya Kaspersky, vroeger beiden werkzaam voor de inlichtingendienst van de Sovjet-Unie.

Twee weken geleden adviseerde ook de Duitse inlichtingendienst BSI klanten van het Russische beveiligingsbedrijf Kaspersky om een andere leverancier van antivirussoftware te kiezen. De instantie waarschuwde dat de Russische overheid bedrijven kan gebruiken bij cyberaanvallen.

Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl