Ga naar de inhoud
'TikTok Tourette'

Artsen: tics blijven zich via TikTok verspreiden

TikTok Beeld © Getty

TikTok blijft volgens artsen bijdragen aan de verspreiding van Tourette-achtige tics, vooral onder jonge meisjes. Nieuw onderzoek wijst ook in die richting, maar experts zijn het oneens over het causale verband tussen TikTok en de tics.

TikTok werd in oktober vorig jaar ook al gelinkt aan de verspreiding van tics. Artsen in met name de VS en het Verenigd Koninkrijk zagen vanaf begin 2020 een fors stijgend aantal patiënten met zenuwtrekken die leken op het syndroom van Gilles de la Tourette. Het gaat dan om herhalende, onwillekeurige uitspraken en fysieke bewegingen. De oorzaak zou echter niet Tourette zijn, maar een combinatie van onderliggende psychische klachten, de coronapandemie en de video-app TikTok.

Het aantal patiënten met zulke 'functionele' tics is fors toegenomen, zegt een neuroloog van het kinderziekenhuis in de Amerikaanse stad Cincinnati tegen The Wall Street Journal. Eén op de acht kinderen die vorig jaar naar de kliniek voor bewegingsstoornissen kwam, had last van zulke tics. In 2019, voor zowel de pandemie als de grote opkomst van TikTok, lag dat aantal onder één op vijftig.

Stoppen met TikTok kijken zou effectief zijn, maar veel patiënten zouden in plaats van tics nu lijden aan bijvoorbeeld eetstoornissen – wat de theorie van onderliggende psychische krachten versterkt.

Onderzoek:
Lees ook:
Onderzoek: TikTok-algoritme toont kijkers vaak Oekraïne-nepnieuws

Geen waarschuwing bij filmpjes

Via TikTok zouden jongeren in aanraking komen met filmpjes van mensen met Tourette. De jongeren zouden die tics dan overnemen, kopieergedrag dat mede wordt gevoed door druk van stress en vanwege onbehandelde psychische klachten.

Een nieuw onderzoek van het Australische Journal of Paediatrics and Child wijst daar ook op. De stijgende stress en onzekerheid tijdens de coronapandemie zouden de vatbaarheid voor tics onder toch al kwetsbare jongeren en met name meisjes hebben vergroot.

Het aantal TikTok-filmpjes met de hashtag #tourettes is sinds afgelopen najaar alweer met een miljard toegenomen, tot 5,6 miljard. Die hashtag is op TikTok niet voorzien van een waarschuwing en een link naar hulpinstanties. Die waarschuwingen zijn er wel bij filmpjes over bijvoorbeeld eetstoornissen en zelfdoding: TikTok-gebruikers worden bij die onderwerpen doorverwezen naar instanties.

'Meta
Lees ook:
'Meta nam consultancybureau in arm om TikTok zwart te maken'

TikTok: 'Correlatie is geen causaliteit'

TikTok zegt in een reactie dat het contact heeft gezocht met experts, die waarschuwen dat 'correlatie geen causaal verband betekent'. TikTok stelt dat zijn app voor patiënten met Tourette een manier is "om zich authentiek te uiten, gemeenschap te vinden en stigma te bestrijden".

De Nederlandse psychiater Louise Smallenburg schreef onlangs een open brief in dagblad Trouw. Smallenburg wijst ook op zaken als stress en corona als aanwakkering van eventueel kopieergedrag van tics op TikTok. Maar ze waarschuwt: "Op basis van een TikTok-filmpje een onderscheid maken tussen Gilles de la Tourette, een ticstoornis, óf het koketteren met #tourette, is echter geen gedegen diagnostiek."

'Ontmoedigen heeft weinig zin'

Hoewel TikTok-ontmoediging onder klinische omstandigheden lijkt te werken, is dat volgens Smalleburg geen goede oplossing. "Het is beter om de positieve invloed te benadrukken die social media kunnen hebben", schrijft de psychiater. "Bij anorexia nervosa bijvoorbeeld verdringen goede initiatieven als Proud2Bme steeds meer de negatieve invloed van ‘pro ana’-­sites, die anorexia als levensstijl promoten."

Getraumatiseerde
Lees ook:
Getraumatiseerde ex-medewerkers klagen TikTok aan