Sociale media

Russische rechter: gebruik Facebook en Instagram is 'toegestaan'

28 maart 2022 14:11 Aangepast: 28 maart 2022 18:19
Instagram wordt geblokkeerd in Rusland Beeld © Getty

Russische burgers mogen volgens een rechtbank in Moskou de diensten van Facebook-moederbedrijf Meta gebruiken, zolang ze zich niet schuldig maken aan 'extremistische activiteiten'. Facebook en Instagram worden momenteel in het land geblokkeerd, maar het gebruik ervan is dus niet verboden.

Een Russische rechter heeft in een vonnis geschreven dat Russische burgers en bedrijven de diensten van Facebook-moederbedrijf Meta mogen gebruiken 'als ze zich niet bezighouden met extremistische activiteiten'. Dat melden de Russische staatsmedia TASS en Interfax.

Vorige week oordeelde de rechtbank dat Meta een 'extremistische organisatie' was. Dat besluit volgde nadat Meta oproepen tot geweld tegen Russen tijdelijk toestaat in Oekraïne. Door het vonnis mag Meta geen commerciële activiteiten in Rusland uitvoeren.

Vandaag is de volledige uitspraak gepubliceerd. Daarin staat dat het vonnis geen beperking betekent voor het gebruik van de diensten van Meta door individuen en bedrijven die zich niet bezighouden met illegale activiteiten. 

Russen die de sociale netwerken van Meta gebruiken om geld te verdienen, kunnen dat blijven doen. Veel Russen gebruiken namelijk VPN-diensten om de internetblokkades te omzeilen. Dat verbiedt de rechter niet expliciet.

Oproepen tot geweld tegen Russische troepen

Meta versoepelde onlangs zijn regels, zodat Oekraïense gebruikers ongestraft kunnen oproepen tot geweld tegen de Russische invasie in hun land. Normaal gesproken zijn zulke oproepen tegen de regels, maar nu zijn uitlatingen zoals "dood aan de Russische bezetters" tijdelijk toegestaan. Het Openbaar Ministerie in Moskou ziet daarin het aanzetten tot het vermoorden van Russen en sprak van terroristische activiteiten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Enorme groei in Rusland van dienst Lantern om censuur te omzeilen

WhatsApp wel toegestaan

Facebook en Instagram werden eerder deze maand door de Russische mediatoezichthouder geblokkeerd. Die blokkade blijft voorlopig gewoon van kracht.

Het gebruik van WhatsApp, ook eigendom van Meta, is in Rusland wel nog altijd toegestaan. "Het besluit is niet van toepassing op de activiteiten van WhatsApp, vanwege het gebrek aan functionaliteit voor de openbare verspreiding van informatie", aldus de rechtbank.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Enorme toename gebruik VPN's in Rusland om censuur te omzeilen'

Censuur omzeilen

Sinds de blokkades van grote sociale media en tal van mediasites zijn Russen massaal diensten gaan gebruiken om de censuur te omzeilen.

Ook zag de chatdienst Telegram een enorme groei in het gebruik in Rusland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Censuur omzeilen: mensen sturen massaal berichten naar Russen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van