Internetblokkade

Enorme groei in Rusland van dienst Lantern om censuur te omzeilen

25 maart 2022 19:19 Aangepast: 25 maart 2022 22:25
Beeld ter illustratie Beeld © Bloomberg/Getty

De Amerikaanse dienst Lantern laat Russen de internetblokkade in het land omzeilen. Sinds Rusland de gedeeltelijke blokkade is gestart, is de interesse in Lantern enorm toegenomen.

Poetins regering wil de informatievoorziening in het land in zijn greep houden en blokkeert sinds het begin van deze maand veel sociale media en allerlei buitenlandse servers. Aanbieders van VPN-apps zagen al veel nieuwe gebruikers uit Rusland, maar ook die methode is niet immuun voor ingrijpen door het Kremlin. Lantern is dat wel: de Amerikaanse dienst is specifiek bedoeld om internetblokkades onder autoritaire regimes te omzeilen

100.000 procent groei

De makers van Lantern zagen het internetverkeer via hun dienst explosief stijgen: 100.000 procent meer in de afgelopen vier weken dan daarvoor, meldt Vice News. Die stijging klinkt enorm, al noemen de makers in verband met de veiligheid van hun gebruikers geen exacte aantallen per land.

Wel zeggen ze dat de app van Lantern 150 miljoen keer is gedownload en 7 miljoen maandelijks actieve gebruikers heeft, dubbel zoveel als drie jaar geleden. Die piek in populariteit kwam op het moment dat Rusland buitenlandse sociale media begon te blokkeren. De groei in Rusland is zo snel gegaan dat Lantern daar nu populairder is dan in China, jarenlang de belangrijkste markt voor de dienst.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Enorme toename gebruik VPN's in Rusland om censuur te omzeilen'

Jaren ervaring in China

Lantern is specifiek gemaakt om internetblokkades te omzeilen. In eerste instantie richtte de app zich dus vooral op China, een land dat nooit een vrij internet gekend heeft. China heeft veel meer ervaring met het neerslaan van uitwijkmogelijkheden dan Rusland. Lantern is daarom goed bekend met dat kat-en-muisspel, en zijn positief over hun mogelijkheden in Rusland.

"We werken al twee jaar om zaken klaar te zetten in Rusland", zegt één van de Lantern-ontwikkelaars Lucas tegen Vice. "Binnen Rusland is Lantern nu dus ook een peer-to-peer-netwerk waarop alle content van de oppositie intern verspreid wordt." Met andere woorden: de snel groeiende groep gebruikers geeft de informatie aan elkaar door. Daar doen de Russische blokkades niks tegen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rusland verbiedt 'extremistisch' Instagram en Facebook

Russisch 'splinternet' dichterbij dan ooit

Lantern is vanaf volgende week volledig werkend in Rusland, beloven de makers. Dan kunnen gebruikers ook video's delen via het peer-to-peernetwerk, zonder zorgen dat die video's verwijderd of geblokkeerd worden. De makers beloven dat Lantern blijft werken, zelfs als Rusland zich volledig afsluit van het wereldwijde internet.

Lang dachten experts dat Rusland zo'n 'splinternet' niet zou aandurven, maar inmiddels valt er weinig meer te verliezen voor het Kremlin. Alle zakelijke belangen zijn door de westerse sancties al overboord gegooid en door de socialemediablokkade zijn delen van het internet niet meer beschikbaar in het land.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Kremlin legt gebruik buitenlandse servers aan banden

Investeringen vanuit overheid VS

Het bedrijf werd in 2010 in Californië opgericht. De dienst kreeg onder meer investeringen uit het Open Technology Fund van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken: 790.000 dollar in 2015. Met dat fonds investeert de VS vaker in bekende anti-censuursoftware zoals de Tor en Psiphon.

Lantern biedt zijn gebruikers normaal gesproken 500MB gratis verkeer, waarna de Pro-versie 32 euro per jaar kost. In Rusland heeft Lantern die datalimiet nu verwijderd.

Westerse internetters die willen helpen, kunnen een zogenoemde Lantern Node inschakelen. Dat is een soort digitaal doorgeefluik waarmee Russische Lantern-gebruikers toegang krijgen tot het open internet. 

Miniatuurvoorbeeld
Luister ook de Bright Podcast:

Met drones filmen in Oekraïne: cruciaal maar ook gevaarlijk?

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore