Ga naar de inhoud
Censuur in Rusland

Google News nu ook geblokkeerd in Rusland

Google Beeld © Getty

De Russische toezichthouder Roskomnadzor heeft Google News in het land geblokkeerd. In Rusland worden steeds meer socialmediaplatforms en mediawebsites in de ban gedaan.

Volgens Roskomnadzor bood Google News toegang tot "onbetrouwbare" informatie over de Russische "speciale militaire operatie" in Oekraïne, meldt het Russische persbureau Interfax.

Door een nieuwe Russische wet is het illegaal om gebeurtenissen te melden die het Russische leger in diskrediet zouden kunnen brengen. De invasie in Oekraïne mag ook geen oorlog worden genoemd. 

Google bevestigt dat gebruikers in Rusland momenteel problemen ondervinden met Google News. "Dit wordt niet veroorzaakt door technische problemen aan onze kant." 

Blokkade
Lees ook:
Blokkade van YouTube dreigt nu ook in Rusland

Maatregelen Google-advertenties

Google zegt vandaag wereldwijd te stoppen het met aanbieden van advertenties bij artikelen en video's die mogelijk de Russische invasie in Oekraïne goedkeuren, goedpraten of ontkennen. De advertentiedienst van Google, waarmee uitgevers inkomsten genereren, verbiedt de weergave van reclames naast content die aanzet tot geweld en die tragische gebeurtenissen ontkent. Dat beleid wordt nu ook toegepast op de oorlog in Oekraïne.

Volgens Google worden advertenties niet weergegeven naast bijvoorbeeld "claims die impliceren dat slachtoffers verantwoordelijk zijn voor hun eigen tragedie of soortgelijke gevallen van victim blaming, zoals beweringen dat Oekraïne genocide pleegt of opzettelijk zijn eigen burgers aanvalt".

Censuur
Lees ook
Censuur omzeilen: mensen sturen massaal berichten naar Russen

YouTube

Ook videodienst YouTube, net als Google onderdeel van het moederbedrijf Alphabet, dreigt in Rusland geblokkeerd te worden. Roskomnadzor wil dat YouTube zo snel mogelijk de ban van meer dan 50 Russische kanalen opheft, maar dat is het Amerikaanse bedrijf niet van plan.

Buitenlandse platforms in de ban

Onlangs liet de Russische regering ook al de sociale media Facebook, Twitter en Instagram blokkeren. Ook werden tal van sites van media, waaronder de BBC en Bellingcat, in de ban gedaan. 

Rusland
Lees ook:
Rusland verbiedt 'extremistisch' Instagram en Facebook
Bright blok

Volg Bright voor meer tech:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook