Spotify mag eerst

Google test toestaan alternatief betaalsysteem in appwinkel

23 maart 2022 21:41 Aangepast: 23 maart 2022 21:57

Google start een test met het aanbieden van alternatieve betaalsystemen op Android. Spotify mag als eerste zijn eigen betaalsysteem gaan aanbieden.

Zowel Googles Android als Apples iOS maken gebruik van een eigen betaalsysteem in hun appwinkels en stonden niet toe dat appmakers gebruikers op een andere manier lieten betalen. Appmakers moesten bij betalingen via deze systemen een commissie afdragen van 15 of 30 procent van elke betaling.

Google start nu een 'kleine pilot' om het toestaan van een alternatieve betaalwijze in apps 'te onderzoeken', schrijft het in een blogpost. "Het is een manier om te zien wat deze keuze voor onze gebruikers doet, terwijl wij nog steeds kunnen investeren in ons ecosysteem. Dit is de eerste keer dat dit gebeurd in een belangrijke appwinkel."

Het is een "eerste stap", onderstreept het bedrijf. "We begrijpen dat dit proces tijd gaat kosten."

Miniatuurvoorbeeld
Internationaal

'Apple en Google blijven met appwinkels Zuid-Koreaanse wet schenden'

Steeds meer kritiek op appwinkels

De beslissing om het gebruik van hun eigen betaalsystemen af te dwingen kwam de twee techgiganten de afgelopen jaren op steeds meer kritiek te staan. Epic Games, de maker van de populaire game Fortnite, stuntte daarom in 2020 met een versie van zijn game met een eigen betaalsysteem.

Apple en Google verwijderde de app daarop uit de eigen appwinkels. Het is op Android echter wel mogelijk om een app te downloaden en te installeren zonder via de eigen appwinkel te gaan, en Fortnite bleef via die weg speelbaar. 

Er lopen wereldwijd nog steeds rechtszaken om deze beslissing en de macht van de appwinkels in het algemeen. Wat ook meespeelt, is dat het in Zuid-Korea sinds vorig jaar verboden is voor de maker van een besturingssysteem om het gebruik van alléén zijn betaalsysteem te verplichten. 

Ook Spotify sprak zich de afgelopen tijd vaak uit tegen de gecentraliseerde betaalwijzen en de commissie die daaraan verbonden zijn. Het is daarom opvallend dat de muziekapp de eerste is die een nieuw betaalsysteem mag gaan aanbieden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Apple: eigen betaalmethode in App Store mag, alsnog hoge commissie

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van