Ga naar de inhoud
Oekraïne

'Russische hackers vallen ook humanitaire organisaties aan'

Beeld © ANP

Russische hackers proberen de logistiek in Oekraïne te verstoren, ook voor hulpverleners en humanitaire organisaties, zegt de Oekraïense overheid.

De cyberaanvallen zijn niet alleen op Oekraïense instanties en bedrijven gericht, maar ook op Europese hulporganisaties die proberen om voedsel, medische hulpmiddelen en andere hulp naar het land te brengen. Dat zei Victor Zhora, een hoge functionaris bij de Oekrainse cyberveiligheidsautoriteit, vandaag in een persconferentie voor een aantal internationale nieuwsmedia zoals Bloomberg.

Tot nog toe zijn de hackers er niet in geslaagd om de activiteiten van bedrijven zoals internetproviders en energieleveranciers te verstoren. Rusland zou het zowel op overheidsfaciliteiten als private bedrijven hebben gemunt.

Ook zouden pogingen om het Oekraïense mobiele netwerk uit de lucht te halen, in de meeste gebieden niet geslaagd zijn. Zhora noemde het werk dat telecombedrijven doen om deze systemen in stand te houden 'bijna heldhaftig'. 

'Onzichtbare
Humanitaire hulp
'Onzichtbare helden' houden internet in Oekraïne in de lucht

'Ook andere hackers actief'

Zhora roemde de inzet van het Starlink-satellietnetwerk van Elon Musk. Het satellietinternet functioneert als backup voor het moment dat de internetinfrastructuur faalt in het Oost-Europese land.

Naast Russische hackers zouden ook hackers gelieerd aan andere landen actief zijn in Oekraïne. Zhora kon echter niet zeggen of zij samenwerken met Rusland.

Eerder deze maand berichtte cybersecuritybedrijf Proofpoint al dat ambtenaren die vluchtelingen uit Oekraïne helpen door hackers worden aangevallen. Het ging om een phishing-aanval waarin de hackers zich voordeden als Oekraïense militairen. Die aanval had veel trekken van het werk van een hackersgroep die vaak gelinkt wordt aan Belarus, een bondgenoot van Rusland.

Bright blok

Meer tech bij Bright:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Facebook, Instagram en Twitter