Ga naar de inhoud
Starlink wordt duurder

Starlink verhoogt prijzen satelliet-internet

De prijs van een Starlink-ontvanger, de satelliet-internetdienst van SpaceX, gaat omhoog. In de VS is ook de abonnementsprijs verhoogd.

Amerikanen betalen voortaan 599 dollar voor een Starlink-ontvanger, 100 dollar meer dan voorheen. In de VS betalen abonnees van Starlink voortaan 110 dollar per maand in plaats van de oude prijs van 99 dollar. De prijsstijging lijkt echter geen effect te hebben op de prijs van de snellere en duurdere Starlink Premium-variant. Starlink Premium is in Nederland nog niet beschikbaar.

Het lijkt erop dat de dienst duurder wordt om het hoofd te bieden aan de stijgende inflatie. Dat werd volgens The Verge verteld in een email die klanten van Starlink ontvingen. 

Nederland

Een ontvanger van Starlink kost in Nederland nu 639 euro. De oude prijs vorig jaar was 499 euro. Het tarief van het maandelijkse abonnement is in Nederland nog niet veranderd. Daar betaal je nog altijd 99 euro per maand voor.

'Starlink
Lees ook:
'Starlink biedt nu ruim 5000 internetverbindingen in Oekraïne'

Overal in de wereld online

De eerste 60 satellieten van Starlink werden in 2019 gelanceerd. Intussen zijn er al meer dan 2000 in een baan rond de aarde gebracht. Het doel van Starlink, dat onderdeel is van Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX, is om wereldwijd satelliet-internet aan te bieden, ook op afgelegen plekken. Uiteindelijk moeten daarvoor minstens 12.000 satellieten in dienst worden genomen.

Daarbij kan Musk ook op de nodige kritiek rekenen. Zo zou de constellatie van Starlink er volgens critici, waaronder China en het Europees ruimteagentschap de ESA, voor kunnen zorgen dat er meer ruimteafval zal ontstaan in een baan rond de aarde. Ook zouden de satellieten het werk van astronomen moeilijker maken.

SpaceX
Lees ook:
SpaceX verliest 40 Starlink-satellieten na geomagnetische storm

Starlink in Oekraïne

De satellietdienst komt ook op positieve manieren in het nieuws. Zo stuurde stuurde Musk al meerdere ladingen Starlink-ontvangers naar het belegerde Oekraïne. Volgens de zakenman is dat op sommige plaatsen zelfs de enige manier om nog een internetverbinding te verkrijgen in het land. De app van Starlink werd eerder deze maand zelfs even de populairste app in de Oekraïense app-store.

Ook daarbij moeten echter kanttekeningen worden gemaakt. Zo waarschuwde Musk onlangs dat het gebruik van de ontvangers er wel eens zou kunnen voor zorgen dat Oekraïners het doelwit van Russische aanvallen zouden kunnen worden. "Starlink is op sommige plekken in Oekraïne het enige niet-Russische communicatiesysteem dat nog werkt, dus de kans om een doelwit te worden is hoog. Gebruik het alsjeblieft voorzichtig", zei Musk.