Ga naar de inhoud
Platenhandel draait goed

Verkoop vinyl in Nederland blijft flink stijgen

Platenzaak. Beeld © Getty

Vinyl is vorig jaar weer populairder geworden in Nederland. Er werd voor 28,4 miljoen euro aan lp's verkocht. Dat is ruim 11 miljoen euro meer dan in 2020.

Dat staat in het jaarrapport van de NVPI, de branchevereniging van de entertainmentindustrie.

De muziekindustrie draaide over het algemeen opnieuw een goed jaar. Voor het zevende jaar op rij steeg de totale omzet. In 2021 ging het om 13,8 procent tot een totaal van 254,3 miljoen euro. Het overgrote deel (203,8 miljoen) komt voor rekening van de streamingdiensten zoals Spotify en Apple Music.

Ook kleine groei verkoop cd's

De fysieke markt krabbelt na jaren van fikse verliezen weer iets op. Dat komt niet alleen door de populariteit van vinyl, zegt de NVPI. De verkoop van cd's toonde weer een bescheiden groei tot een omzet van 17,5 miljoen euro. Vorig jaar ging dat nog om 16,9 miljoen.

Nederlandse muzieksector op plaats 12

Ook internationaal blijft de markt groeien. Wereldwijd steeg de omzet met 18,5 procent, meldt de vertegenwoordiger van de internationale muziekindustrie IFPI. De Nederlandse muziekindustrie staat qua omzet op de twaalfde plaats in de wereld. Dat is twee plaatsen lager dan vorig jaar.

Deze
Lees ook:
Deze platenspeler is een droom voor hipsters
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl