WhatsApp blijft wel legaal

Rusland verbiedt 'extremistisch' Instagram en Facebook

21 maart 2022 15:59 Aangepast: 21 maart 2022 16:41
Beeld © Getty

Russische rechters hebben vandaag Facebook en Instagram verboden omdat het Amerikaanse moederbedrijf Meta volgens hen 'extremistisch' is.

Een rechtbank in Moskou bestempelde Meta vandaag tot 'extremistische organisatie' op aandringen van de openbaar aanklagers. Die vinden dat via de platforms wordt opgeroepen tot geweld tegen Russen en Russische soldaten.

De toegang tot Facebook en Instagram was eerder al geblokkeerd. WhatsApp, de chat-app van Meta, valt niet onder het vonnis. "Het besluit is niet van toepassing op de activiteiten van WhatsApp, vanwege het gebrek aan functionaliteit voor de openbare verspreiding van informatie", aldus de rechtbank.

Volgens een advocaat van Meta voert het bedrijf geen extremistische activiteiten uit. Ook verzet het zich tegen 'Russophobia', verklaarde de advocaat in de rechtbank volgens Russische media.

De aanduiding "extremistische organisatie" werd in Rusland eerder gegeven aan groepen zoals de Taliban en de Islamitische Staat, maar later ook aan de Jehova's getuigen en de Anti-Corruption Foundation van de Kremlin-criticus Alexei Navalny.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Staatshoofden doodwensen op Facebook en Insta mag toch niet

Tijdelijke uitzondering

Meta versoepelde eerder deze maand tijdelijk zijn regels, zodat Oekraïense gebruikers ongestraft kunnen oproepen tot geweld tegen de Russische invasie in hun land. Normaal gesproken zijn zulke oproepen tegen de regels, nu zijn uitlatingen zoals "dood aan de Russische bezetters" tijdelijk toegestaan. 

Het Openbaar Ministerie in Moskou ziet dat als het aanzetten tot het vermoorden van Russen en spreekt van terroristische activiteiten. 

Oproepen tot moord Poetin niet toegestaan

Meta verduidelijkte later dat het oproepen tot de dood van staatshoofden nog altijd niet is toegestaan. Eerder leek er ook een uitzondering te zijn voor doodsbedreigingen gericht aan de Russische president Vladimir Poetin of zijn Belarussische ambtsgenoot Aleksandr Loekasjenko. De nieuwe regels betekenen volgens Meta niet dat oproepen tot geweld tegen Russen in het algemeen nu zijn toegestaan. De uitzondering is er alleen omtrent de Russische invasie in Oekraïne, en geldt alleen binnen Oekraïne.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rusland blokkeert ook Instagram: Meta is 'extremistische organisatie'

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore