Ga naar de inhoud
App speelt in op blokkade

Geen Instagram maar Rossgram: Russen bouwen alternatief

Beeld ter illustratie Beeld © Getty/Bloomberg

Een groep Russische softwareontwikkelaars heeft een Russisch alternatief voor het geblokkeerde Instagram aangekondigd, genaamd Rossgram.

Instagram is sinds maandag geblokkeerd in Rusland nadat het door het Kremlin op een lijst van extremistische organisaties werd geplaatst. Dat gebeurde nadat moederbedrijf Meta zijn regels tijdelijk versoepelde, zodat Oekraïense gebruikers ongestraft kunnen oproepen tot geweld tegen de Russische invasie in hun land. 

De ontwikkelaars van Rossgram zeggen al voorbereid te zijn geweest op het Instagram-verbod, waardoor ze hun alternatief snel kunnen lanceren. De dienst lanceert op 28 maart voor het grote publiek met apps voor Android en iOS. Bekende influencers en bedrijven kunnen Rossgram momenteel al testen.

Anders dan Instagram biedt Rossgram ook de mogelijkheid om via crowdfunding geld op te halen en kunnen gebruikers foto's plaatsen waarvoor betaald moet worden.  

Instagram
Lees ook
Instagram verbergt volgers privé-accounts in Oekraïne en Rusland

Meer Russische alternatieven

De afgelopen tijd zijn in Rusland meerdere alternatieven voor populaire buitenlandse diensten verschenen. Het land heeft in VKontakte al jarenlang een grote concurrent voor Facebook. In november kwam Gazprom Media met Yappy, een Russisch antwoord op TikTok. Staatsbedrijf Rostec lanceerde bovendien een eigen smartphone.

Grote
Lees ook:
Grote interesse in cursus Oekraïens op taalapp Duolingo
Bright blok

Meer tech bij Bright:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Facebook, Instagram en Twitter