Ga naar de inhoud
Starlink in Oekraïne

SpaceX focust op online houden Oekraïne: eerste vlucht Starship uitgesteld

Ruimtevaartbedrijf SpaceX gaat zich voorlopig vooral richten op de cyberveiligheid van Starlink vanwege de oorlog in Oekraïne. Dat is volgens ceo Elon Musk nodig nadat sommige Starlink-schotels die naar Oekraïne zijn gestuurd geblokkeerd werden.

SpaceX zal zich nu voornamelijk richten op het beschermen van de Starlink-modules in het land, zei Musk op Twitter. Die werden de laatste dagen geblokkeerd door vermoedelijk Russische cyberaanvallen.

Inmiddels is een tweede lading Starlink-schotelantennes aangekomen in Oekraïne, meldt de Oekraïense minister van digitale zaken Mykhailo Fedorov. Musk zegt verder onder meer zonnepanelen, batterijen, stroomadapters en generatoren te hebben gestuurd 'voor plaatsen waar geen elektriciteit beschikbaar is'.

Starlink zou in bepaalde delen van Oekraïne nog de enige manier zijn om toegang tot internet te krijgen. Musk waarschuwde vorige week al dat de schotels een doelwit kunnen vormen voor de Russische troepen. Volgens de zakenman werden sommige satellietschotels urenlang geblokkeerd door aanvallers. Inmiddels zou dat probleem door een software-update verholpen zijn. 

Starship

Door de nieuwe prioriteiten zal de eerste ruimtevlucht van een prototype Starship, het toekomstige vlaggenschip van SpaceX, opnieuw worden uitgesteld. Starship is een volledig herbruikbare raket die uiteindelijk astronauten op de maan en Mars moet zetten. 

De eerste ruimtevlucht van Starship is al meerdere keren uitgesteld omdat de Federal Aviation Administration (FAA) eerst een milieurapport moet opstellen. Dat rapport moest oorspronkelijk in december klaar zijn, maar heeft intussen al twee keer vertraging opgelopen. 

Eerste
Lees ook:
Eerste ruimtevlucht Starship van SpaceX mogelijk al in maart

Starlink V2 ook vertraagd

Starship is echter niet het enige project van SpaceX dat vertraging zou kunnen oplopen door de oorlog in Oekraïne. Ook Starlink V2, de volgende generatie van Starlink-systemen, zou volgens Musk iets langer op zich moeten laten wachten.

Starlink V2 zal gebruikmaken van laserverbindingen tussen satellieten, wat zou moeten zorgen voor een soepelere werking en een betrouwbaardere internetdekking. Het moet de satellieten ook in staat stellen om te werken zonder gegevens terug te sturen naar een grondstation. Daardoor zouden snellere overdrachtssnelheden mogelijk moeten worden.

Musk geeft geen exacte nieuwe tijdlijn voor de uitgestelde projecten. Hij spreekt enkel over "een kleine vertraging".

Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl