Ga naar de inhoud
Censuur omzeilen

'Enorme toename gebruik VPN's in Rusland om censuur te omzeilen'

Het gebruik van VPN-diensten om internetcensuur en blokkades te omzeilen is in Rusland fors toegenomen na de invasie van Oekraïne en nadat onder meer Facebook in Rusland is geblokkeerd.

De vraag naar VPN-diensten in Rusland steeg op zaterdag, toen in het land Facebook werd geblokkeerd, met ruim duizend procent. In Oekraïne is de vraag 600 procent groter dan voor de invasie. Dat meldt Top10VPN, dat de snelle groei van downloads van VPN-apps in Rusland 'ongekend' noemt.

Met VPN-diensten kunnen gebruikers op locatie gebaseerde blokkades omzeilen en met meer privacy internetten doordat hun verkeer wordt versleuteld.  Russische burgers zouden dankzij VPN's in contact kunnen blijven met de rest van de wereld en informatie tot zich kunnen nemen die de regering wil censureren.

Veel meer downloads

Volgens onderzoeksbureau Apptopia nam het aantal downloads van de acht populairste VPN-apps in Rusland toe van 13 duizend op 15 februari tot 416 duizend afgelopen maandag. VPN-provider Surfshark zegt dat de gemiddelde wekelijkse verkoop in Rusland met liefst 3500 procent steeg sinds de inval van Russische troepen in Oekraïne op 24 februari. Proton kreeg duizend procent meer aanmeldingen en ExpressVPN meldt een wekelijkse groei van 330 procent vanuit Rusland.

"Het is geen verrassing dat VPN's en andere encryptietools momenteel een grote stijging van het aantal aanmeldingen zien", aldus Proton-oprichter en CEO Andy Yen tegen Axios. "Voor burgers in Oekraïne en Rusland is dit het enige dat een schijn van online privacy en vrijheid kan bieden."  

Instagram
Lees ook:
Instagram verbergt volgers privé-accounts in Oekraïne en Rusland

Kat-en-muisspel, zoals in China

Het gebruik van VPN-diensten in het algemeen is in Rusland niet illegaal, maar toegang tot geblokkeerde content is dat wel. Ook zijn al 15 VPN-diensten in de ban gedaan door de Russische autoriteiten.

Volgens Simon Migliano, hoofd onderzoek bij Top10VPN, probeert Rusland het VPN-verkeer steeds meer op netwerkniveau te blokkeren. Daarmee volgt het Kremlin het voorbeeld van de Chinese overheid. "Dit is een kat-en-muisspel en de beste VPN-diensten hebben al veel ervaring opgedaan in China om zulke blokkades te omzeilen", aldus Migliano.

Nieuwe dienst Twitter

Twitter heeft vandaag ook een eigen Tor-dienst gelanceerd waarmee gebruikers op een veilige manier het platform kunnen gebruiken, ook als Twitter in hun land geblokkeerd zou worden. Tor is een netwerk dat het internetverkeer omleidt via verschillende tussenstations, wat gebruikers een vorm van anonimiteit moet bieden.

Kremlin
Lees ook:
Kremlin legt gebruik buitenlandse servers aan banden
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl