Ga naar de inhoud
Gevolg Russische 'nepnieuwswet'

TikTok: geen nieuwe video's en livestreams vanuit Rusland meer

Video-app TikTok heeft vandaag de mogelijkheden om te livestreamen en nieuwe filmpjes te uploaden in Rusland stopgezet. Dat doet het vanwege de nieuwe Russische wet over 'nepnieuws'.

"We hebben geen andere keus dan livestreaming en nieuwe video-uploads op te schorten terwijl we de gevolgen van deze wet beoordelen", zegt TikTok. Russische gebruikers van de app kunnen elkaar nog wel chatberichten sturen.

Het besluit van TikTok, dat onderdeel is van het Chinese bedrijf ByteDance, volgt nadat de Russische autoriteiten door de nieuwe wetgeving lange celstraffen kunnen opleggen aan mensen die "nepnieuws" verspreiden over het Russische leger of oproepen tot sancties tegen Rusland.

"Onze hoogste prioriteit is de veiligheid van onze medewerkers en onze gebruikers", aldus TikTok. Het bedrijf zegt "de veranderende omstandigheden in Rusland te blijven evalueren".  

TikTok
Luister ook
TikTok in oorlogstijd: vloek of zegen?

Rusland blokkeert Facebook  

Vrijdag heeft Rusland de toegang tot Facebook geblokkeerd. Ook heeft het de werking van Twitter en YouTube in het land fors vertraagd, zodat die diensten slecht zijn te gebruiken. Mediatoezichthouder Roskomnadzor maakte zondag bekend de toegang tot de chat-app Zello te gaan beperken.

Facebook-moederbedrijf Meta, Google en Snap zijn intussen gestopt met het verkopen van advertenties in Rusland.

Facebook
Lees ook
Facebook en Twitter officieel geblokkeerd in Rusland
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.