Ga naar de inhoud
Strijd tegen nepnieuws

Facebook en YouTube blokkeren Russische staatsmedia RT en Sputnik in hele EU

Beeld © Getty

Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, en YouTube gaan de grote Russische staatsmedia RT en Sputnik in de hele EU blokkeren.

Meta besloot dat na meerdere verzoeken van Europese overheden en de EU zelf, zegt Meta-topman Nick Clegg. "Gezien de uitzonderlijke situatie gaan we de toegang tot RT en Sputnik in de hele EU beperken." 

Meta nam zondag al maatregelen tegen meerdere Russische staatsmedia vanwege het verspreiden van nepnieuws over de oorlog in Oekraïne. De staatsmedia werden toen alleen in Oekraïne geblokkeerd. Volgens Clegg zal Meta 'nauw blijven samenwerken' met Europese overheden.

De Europese Unie zei zondag dat tv-zender RT en persbureau Sputnik verboden worden om de verspreiding van Russische propaganda tegen te gaan. Ook de Britse mediatoezichthouder doet onderzoek naar de staatsmedia. Als daaruit blijkt dat de bedrijven te partijdig zijn in hun berichtgeving kunnen ze hun uitzendvergunning verliezen.

YouTube

YouTube blokkeert ook per direct alle kanalen die behoren tot RT, Sputnik en andere Russische staatsmedia. De blokkade geldt in de hele EU, maar het zal volgens YouTube even duren voordat zijn systemen de blokkade overal hebben doorgevoerd.

Zondag blokkeerde YouTube in Oekraïne al de kanalen van RT en andere staatsmedia. Ook kunnen de RT-kanalen wereldwijd geen geld meer verdienen.

Nepnieuwsnetwerk uitgeschakeld

Meta schakelde de afgelopen dagen ook een netwerk uit dat desinformatie over Oekraïne verspreidde. Het bedrijf zegt sinds de Russische inval in Oekraïne een grote toename te zien van accounts die gebruikers bestoken met nepnieuws. Ook worden er veel meer pogingen om Oekraïense gebruikers te hacken uitgevoerd.

Google
Lees ook
Google en Meta blokkeren Russische staatsmedia in Oekraïne

Twitter

Twitter besloot maandag aan gebruikers voortaan minder tweets die linken naar de Russische staatsmedia te tonen. Ook krijgen zulke tweets een label om te waarschuwen voor mogelijk desinformatie.

Het Kremlin heeft sinds de inval in Oekraïne de toegang Facebook en Twitter in Rusland beperkt.

Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl