Oekraïne

Rusland blokkeert deels toegang tot Facebook

25 februari 2022 19:26 Aangepast: 25 februari 2022 20:34
Beeld © Getty

Rusland blokkeert deels de toegang tot Facebook voor zijn burgers.

De beslissing werd volgens de Russische regering gemaakt omdat moederbedrijf Meta de pagina's van een viertal officiële Russische mediabedrijven heeft afgeschermd. Meta zou daarmee de Russische wet hebben overtreden.

Roskomnadzor, de telecomtoezichthouder van de Russische overheid, heeft Meta gisteren gevraagd om deze beperkingen op te heffen. Meta weigert dat te doen.

Het bedrijf zou daarom "schuldig zijn aan het schenden van de fundamentele mensenrechten en vrijheden van Russische burgers". De toegang wordt nu gedeeltelijk beperkt. Wat dat precies inhoudt, is niet duidelijk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Oekraïne vraagt hackers om hulp

Oorlog Oekraïne

Russische troepen vielen gisteren Oekraïne binnen en pogen op dit moment de hoofdstad Kiev in te nemen. De NAVO en de Europese Unie hebben gereageerd met sancties tegen Rusland.

Persbureau RIA Novosti, TV-kanaal Zvedza, en nieuwssitse Gazeta.ru en Lenta.ru hebben nauwe banden met het Kremlin. Volgens Nick Clegg, hoofd Global Affairs van Facebook, zou de Russische overheid Meta hebben gevraagd om op te houden met het factchecken van berichten van deze organisaties.

Dat weigerde Meta te doen, met deze stap als resultaat. "Normale Russische burgers maken gebruik van onze apps om zich uit te drukken en zich te organiseren", besluit Clegg. "Wij willen dat ze dat kunnen blijven doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo wordt OSINT gebruikt tegen Russische en Oekraïense propaganda

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van