Ga naar de inhoud
Oekraïne

Rusland blokkeert deels toegang tot Facebook

Beeld © Getty

Rusland blokkeert deels de toegang tot Facebook voor zijn burgers.

De beslissing werd volgens de Russische regering gemaakt omdat moederbedrijf Meta de pagina's van een viertal officiële Russische mediabedrijven heeft afgeschermd. Meta zou daarmee de Russische wet hebben overtreden.

Roskomnadzor, de telecomtoezichthouder van de Russische overheid, heeft Meta gisteren gevraagd om deze beperkingen op te heffen. Meta weigert dat te doen.

Het bedrijf zou daarom "schuldig zijn aan het schenden van de fundamentele mensenrechten en vrijheden van Russische burgers". De toegang wordt nu gedeeltelijk beperkt. Wat dat precies inhoudt, is niet duidelijk.

Oekraïne
Lees ook
Oekraïne vraagt hackers om hulp

Oorlog Oekraïne

Russische troepen vielen gisteren Oekraïne binnen en pogen op dit moment de hoofdstad Kiev in te nemen. De NAVO en de Europese Unie hebben gereageerd met sancties tegen Rusland.

Persbureau RIA Novosti, TV-kanaal Zvedza, en nieuwssitse Gazeta.ru en Lenta.ru hebben nauwe banden met het Kremlin. Volgens Nick Clegg, hoofd Global Affairs van Facebook, zou de Russische overheid Meta hebben gevraagd om op te houden met het factchecken van berichten van deze organisaties.

Dat weigerde Meta te doen, met deze stap als resultaat. "Normale Russische burgers maken gebruik van onze apps om zich uit te drukken en zich te organiseren", besluit Clegg. "Wij willen dat ze dat kunnen blijven doen."

Zo
Lees ook:
Zo wordt OSINT gebruikt tegen Russische en Oekraïense propaganda
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl