Ga naar de inhoud
Cyberoorlog

Websites Oekraïense overheid onbereikbaar na cyberaanval

Meerdere websites van de Oekraïense overheid zijn onbereikbaar. Volgens Oekraïense media is er sprake van een cyberaanval.

De sites van het kabinet, het parlement en het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn onbereikbaar. Sommige sites, zoals die van het ministerie van Defensie, werken beperkt.

De minister van digitale zaken, Mykhailo Fedorov, zei op Telegram dat er sprake was van 'opnieuw een enorme DDoS-aanval op ons land'. Volgens Fedorov werden sommige online-diensten bewust nog offline gehouden 'om de schade door de aanval te beperken'.

Vorige week werden het ministerie van Defensie en twee staatsbanken al getroffen door grote cyberaanvallen. Een maand eerder legden hackers tientallen overheidswebsites plat. Kiev zei toen bewijs te hebben dat Rusland hierachter zat. Rusland ontkent betrokkenheid. In het verleden werd Oekraïne naar eigen zeggen meermaals getroffen door Russische hackers.

Cyberaanvallen
Lees ook:
Cyberaanvallen op Oekraïne via server van bedrijf uit Wormer

Hulp van Nederland

Oekraïne krijgt onder meer hulp van Nederland in de strijd tegen cyberaanvallen. Het Cyber Rapid Response Team van de Europese Unie, waar Nederland aan bijdraagt, zal kwetsbaarheden in Oekraïense systemen onderzoeken.

Spanningen tussen Oekraïne en Rusland lopen hoog op. Moskou erkende maandag de onafhankelijkheid van de afvallige pro-Russische regio's Donetsk en Loehansk in het oosten van Oekraïne. Oekraïne vreest voor een Russische invasie.

Oekraïne
Lees ook:
Oekraïne neemt Nederlands aanbod voor hulp tegen cyberaanvallen aan
Bright blok

Meer tech bij Bright:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Facebook, Instagram en Twitter