Ga naar de inhoud
Cyberoorlog

Oekraïne neemt Nederlands aanbod voor hulp tegen cyberaanvallen aan

Banken in Oekraïne kampen met cyberaanvallen Beeld © Getty

Oekraïne heeft een Nederlands aanbod voor hulp tegen cyberaanvallen geaccepteerd, zegt minister van Defensie Kajsa Ollongren.

Premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) deden het aanbod onlangs tijdens een bezoek aan Kiev. "Op dit moment vindt overleg plaats met Oekraïne over welke bijdrage het ministerie van Defensie kan leveren", aldus Ollongren.

Het gaat de Nederlandse rol in het Cyber Rapid Response Team, een EU-project geleid door Litouwen, voor technische steun op het gebied van cyberveiligheid. Dat team is dinsdag geactiveerd. De Nederlandse bijdrage aan het team komt van het Defensie Cyber Security Centrum.

'Defensief karakter'

Volgens een woordvoerder van Defensie staat op dit moment één Nederlandse specialist gereed voor mogelijke inzet. Dat kan vanuit Nederland gebeuren, maar ook in Kiev. Daarover wordt momenteel overlegd. Dan wordt ook duidelijk hoeveel specialisten er in totaal worden ingezet, en wanneer.

Het ministerie benadrukt dat de werkzaamheden van het Cyber Rapid Response Team een "defensief karakter" zullen hebben. Ze gaan onderzoek doen naar kwetsbaarheden in het Oekraïense systeem.

Cyberaanvallen
Lees ook:
Cyberaanvallen van 'ongekende omvang' treffen Oekraïne

Cyberaanvallen op banken en overheden

Vorige week werden Oekraïense banken en ministeries al getroffen door DDoS-aanvallen van "ongekende omvang". Nooit eerder werd er door cyberaanvallen in het land op zo'n grote schaal onrust gezaaid, zeiden de Oekraïense autoriteiten. Paspoortaanvragen konden niet verwerkt worden, coronatoegangsbewijzen waren ontoegankelijk en pinautomaten werkten niet overal meer. Ook Nederlandse servers werden gebruikt bij de DDoS-aanvallen.

Volgens de Oekraïense autoriteiten zat Rusland achter de cyberaanvallen, het Kremlin ontkende dat. In het verleden werd Oekraïne naar eigen zeggen meermaals getroffen door Russische hackers.

Bright blok

Meer tech bij Bright:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Facebook, Instagram en Twitter