Ga naar de inhoud
De strijd om de App Store

Alexander Klöpping wil miljard van Apple en Google om te dure appstores

Alexander Klöpping, ter illustratie. Beeld © ANP

Alexander Klöpping eist 1 miljard dollar van Apple en Google omdat de appstores van de bedrijven te duur zijn. De ondernemer staat aan het hoofd van een nieuwe stichting die een massaclaim in wil dienen namens gedupeerde consumenten. Appmakers moeten tot 30 procent commissie betalen op iedere transactie en dat noemt Klöpping 'oneerlijk'.

De technologieondernemer, die bekend werd met zijn digitale krantenkiosk Blendle, vertelt vandaag aan het FD over de massaclaim. "Ik was er in mijn Blendle-tijd al boos over", zegt Klöpping tegen de krant. Hij spreekt van een 'Apple-belasting'.

Tot 30 procent commissie

Appmakers moeten aan Apple 30 procent commissie over iedere betaaltransactie betalen, bij Google is dat 15 procent voor kleine bedrijven en 30 procent voor grote bedrijven. Gebruikers kopen vrijwel alle apps via de appstores van Google en Apple, omdat er geen alternatieven zijn.

Apple:
Lees ook:
Apple: eigen betaalmethode in App Store mag, alsnog hoge commissie

Klöpping noemt dit 'volstrekt arbitrair' en zegt dat consumenten veel te veel betalen omdat appmakers de hogere prijzen vaak doorrekenen aan de eindgebruikers.

De stichting App Stores Claims, waar Klöpping voorzitter van is, vraagt consumenten zich te melden. Samen hopen ze een massaclaim in te kunnen dienen bij de twee bedrijven.

Wereldwijd onder vuur

Apple ligt wereldwijd steeds meer onder vuur vanwege de regels rondom de App Store. Het bedrijf deed vorig jaar wat water bij de wijn. Bepaalde apps mogen voortaan een aanmeldknop op hun inlogscherm plaatsen, die verwijst naar hun eigen website met een eigen betaalsysteem.

'Europese
Lees ook:
'Europese Commissie komt met concurrentieklacht tegen Apple'

Appmakers mogen hun gebruikers ook via e-mail op de hoogte brengen van die eigen betaalmethode.

Meerdere Amerikaanse politici noemden deze aanpassingen van Apple onvoldoende. Ook zij willen met een nieuwe wet meer veranderingen in de appwinkels afdwingen. Zuid-Korea nam vorig jaar al een nieuwe wet aan die Apple en Google dwingt om andere betaalmethodes toe te staan. 

Kan jaren duren

De rechtszaak die de stichting van Klöpping tegen de twee bedrijven voert, kan mogelijk jaren duren.

ACM:
Lees ook:
ACM: Apple moet 'onredelijke' voorwaarden App Store aanpassen