Ga naar de inhoud
E-bike

Nederland telt nu bijna 5 miljoen elektrische fietsen

Een elektrische fiets van Harley-Davidson Beeld © Bright

Het aantal elektrische fietsen in Nederland is toegenomen tot 4,9 miljoen stuks. Samen zijn de e-bikes goed voor een marktwaarde van 9,5 miljard euro.

Dat meldt onderzoeksbureau Multiscope op basis van een representatief onderzoek onder Nederlanders. Een op de drie Nederlanders heeft één of meerdere elektrische fietsen, blijkt uit het onderzoek. In een jaar tijd nam de marktwaarde van de Nederlandse e-bikes met 1,1 miljard euro toe, en die bedraagt nu 9,5 miljard euro. 

De elektrische fietser heeft volgens Multiscope 'een duidelijk profiel'. "Eigenaren van e-bikes zijn vaak ouder dan 50 jaar en hebben een modaal tot twee keer modaal inkomen."  

Stadsfietsen

Veruit de meeste Nederlandse e-bikes zijn elektrische stadsfietsen, die driekwart van de markt vormen, gevolgd door hybride fietsen, goed voor een aandeel van 17 procent.

Op grote afstand volgen de speed pedelecs, dat zijn e-bikes die 45 km/u mogen, met een marktaandeel van 2 procent. Ook elektrische bakfietsen en e-mountainbikes hebben beide 2 procent aandeel. Elektrische vouwfietsen en driewielers vormen slechts 1 procent van de markt. 

Meer e-bikes in de lease

E-bikes zijn in 96 procent van de gevallen privébezit. De overige 4 procent wordt geleased via de werkgever, het eigen bedrijf of via private lease. Daarmee zijn er zo'n 200.000 lease e-bikes in Nederland. Dat aantal groeit snel, want in 2020 werd nog maar 2 procent van de e-bikes geleased.  

Gemiddeld 2283 euro

Onlangs bleek uit een onderzoek door GfK dat Nederlanders vorig jaar vaker een e-bike kochten voor woon-werkverkeer, al blijft recreatief gebruik de belangrijkste reden voor de aanschaf.

De Nederlandse e-biker fietst gemiddeld 43 kilometer per week. Voor een nieuwe e-bike betaalden Nederlanders volgens GfK gemiddeld 2283 euro.

Ook de diefstal van e-bikes in Nederland is vorig jaar fors toegenomen.

'Meer
Lees ook
'Meer Nederlanders kopen e-bike vanwege woon-werkverkeer'
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl