Google Shopping

Prijsvergelijker eist 2 miljard van Google om hinderen concurrentie

07 februari 2022 10:48 Aangepast: 07 februari 2022 12:12
Beeld © Getty

De prijsvergelijker PriceRunner heeft Google aangeklaagd in Zweden. Het bedrijf eist omgerekend 2,1 miljard euro van Google omdat het zijn eigen dienst Google Shopping zou blijven voortrekken in de zoekresultaten.

PriceRunner, dat wordt overgenomen door betalingsbedrijf Klarna, vindt dat Google de wet heeft overtreden omdat het de eigen prijsvergelijkingsdienst Google Shopping heeft voorgetrokken. De Europese Commissie legde het techbedrijf om dezelfde reden eerder al een miljardenboete op, waar Google onlangs weer beroep tegen heeft aangetekend.

Google kreeg de boete van ruim 2,4 miljard euro in 2017. Vorig jaar werd een eerste beroep van het Amerikaanse bedrijf bij een lagere Europese rechter afgewezen. Het Gerecht van de Europese Unie noemde de overtreding van het bedrijf "bijzonder ernstig" en "moedwillig".

Het uitlichten van Google Shopping en het naar beneden duwen van rivaliserende diensten in de zoeklijsten hinderen inderdaad de vrije concurrentie, constateerde de rechtbank. Het zou het einde van sommige concurrenten kunnen betekenen en kunnen leiden tot minder innovatie en minder keuze voor consumenten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

4,4 miljard euro extra noodsteun voor bedrijven

'Kwestie van overleven'

"Dit is voor veel Europese bedrijven een kwestie van overleven", zegt topman van PriceRunner Mikael Lindahl. Het bedrijf verwacht dat het uiteindelijke schadebedrag veel hoger dan uitvallen dan 2,1 miljard euro omdat de overtredingen nog steeds doorgaan.

Google hield tot nu toe steeds vol dat de zoekresultaten voor online winkelen alleen maar werden aangepast om gebruikers beter van dienst te zijn. Het Gerecht van de Europese Unie verwierp dat argument. Ook als een ander relevanter was dan Google Shopping, kreeg die laatste toch voorrang.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Vergelijkingssites niet blij met aangepaste Google Shopping

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van