Ga naar de inhoud
Starlink

Tonga weer online met satelliet-internet van Elon Musk

SpaceX, het satellietbedrijf van Elon Musk, is bezig om het door een vulkaanuitbarsting getroffen Tonga weer een internetverbinding te geven.

Dat zegt een ambtenaar in Fiji, waar momenteel aan de verbinding gewerkt zou worden. Door de grote onderzeese vulkaanuitbarsting half januari werd de enige glasvezelverbinding met de eilandengroep verbroken. Het duurt weken voordat de kabelbreuk is gerepareerd.

Volgens de procureur-generaal van Fiji is een team van Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX bezig om een zogeheten gatewaystation via de Starlink-satellieten op te zetten.

Met Starlink biedt SpaceX al satelliet-internet aan in meerdere landen, waaronder Nederland. Momenteel zweven er al zo'n 2000 Starlink-satellieten in de ruimte. Musk had eerder al gezegd dat Starlink mogelijk kon helpen op Tonga.

Tsunami

De uitbarsting van de vulkaan Hunga Tonga-Hunga Ha'apai veroorzaakte een tsunami die dorpen en resorts verwoestte. De hoofdstad Nuku'alofa werd met as bedekt en ook de glasvezelkabel raakte beschadigd.

Over de timing van de werkzaamheden van SpaceX is niets duidelijk. Volgens de procureur-generaal zouden ingenieurs zes maanden lang een grondstation op Fuji willen exploiteren. SpaceX kon volgens Reuters nog geen commentaar geven.

Musk
Lees ook
Musk biedt Tonga internet via satelliet aan: 'Als het echt nodig is'

Kabelschip

Ondertussen zou een kabelreparatieschip al bijna een week voor de kust van het hoofdeiland van Tonga liggen in een poging de beschadigde onderzeese kabel te repareren. De hulp aan de eilandengroep wordt daarbij bemoeilijkt door de beperkingen als gevolg van de coronapandemie.

Tonga
Lees ook
Tonga nog zeker 4 weken offline: zeekabel gebroken door vulkaanuitbarsting
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl