Ga naar de inhoud
NFT

Nike klaagt StockX aan om verkoop NFT's van sneakers

Kledingmerk Nike heeft het onlineplatform StockX aangeklaagd voor het maken en verkopen van ongeautoriseerde afbeeldingen van zijn sneakers.

StockX verkoopt de virtuele sneakers van Nike als non-fungible token (NFT), een digitaal certificaat van echtheid, waardoor ze als het origineel zouden worden beschouwd.

Nike zegt dat de NFT's van StockX inbreuk maken op zijn handelsmerken en dat ze leiden tot verwarring bij consumenten.

'Inwisselen voor echte schoenen'

StockX had tegen kopers gezegd dat ze deze tokens in de toekomst zouden kunnen inwisselen voor fysieke versies van de schoenen. Er werden al meer dan vijfhonderd NFT's van het Nike-merk verkocht. Nike eist een nog onbekende schadevergoeding van het winkelplatform en wil dat de verkoop van de NFT's direct wordt gestaakt.

Nike wil overigens zelf binnenkort ook NFT's gaan aanbieden. Dat doet het sportmerk in samenwerking met de digitale kunststudio RTFKT, die het in december heeft overgenomen.

Populaire
Lees ook:
Populaire NFT-kunst is fraudegevoelig: groot platform neemt maatregelen

Lucratieve handel

NFT's zijn sinds begin vorig jaar in opkomst, waarbij er soms miljoenen werden betaald voor NFT's van digitale kunstwerken. De koper van de code, die is beveiligd door blockchain-technologie, wordt aantoonbaar de digitale eigenaar van het item.

Fraude met NFT's komt heel vaak voor, bleek onlangs uit uitspraken van OpenSea, een grote marktplaats voor NFT-kunst. Dat bedrijf zei dat ruim 80 procent van de NFT's die gemaakt werden met zijn gratis NFT-tool fraude, nep-kunst, plagiaat of spam bleken te zijn.

Rechtszaken over NFT's

Het aantal rechtszaken over NFT's neemt ook toe. Miramax spande in november een rechtszaak aan tegen regisseur Quentin Tarantino vanwege zijn plan om een NFT van zijn film Pulp Fiction, die hij regisseerde en de studio verspreidde, te veilen.

In januari klaagde Hermès kunstenaar Mason Rothschild aan vanwege de verkoop van NFT's van de Birkin-tassen van het Franse modebedrijf.

Ferrari
Lees ook
Ferrari zet apart team voor NFT's en metaverse op
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl