Ga naar de inhoud
Mixed reality

'Microsoft schrapt nieuwe HoloLens, werkt met Samsung aan andere bril'

Beeld © Microsoft

Microsoft heeft een nieuwe versie van zijn headset voor augmented reality (AR) geschrapt. In plaats daarvan werkt het bedrijf nu samen met Samsung aan een nieuwe AR-bril.

Microsofts plannen om een AR-bril te ontwikkelen voor de metaverse, de gedeelde virtuele wereld, lijken te zijn veranderd. Volgens Business Insider maakte het bedrijf vorig jaar een einde aan de ontwikkeling van de nieuwe HoloLens 3. Microsoft zou niet zeker weten welke richting het met het project op wil.

Binnen het team heerst een verschil van inzicht over de toekomst, zeggen de bronnen van Business Insider. Een deel van het team wil focussen op de ontwikkeling van betere hardware, zoals toen Microsoft vorig jaar aankondigde AR-brillen te zullen ontwikkelen voor het Amerikaanse leger. Die technologie zou gebaseerd zijn op het HoloLens-platform, maar het project is intussen uitgesteld omdat Microsoft nog geen apparaat heeft dat 'gevechtsklaar' is.

Het andere kamp binnen het team wil zich dan weer vooral richten op de metaverse. Volgens Business Insider is er binnen Microsoft nog geen duidelijk beeld over wat daar exact mee wordt bedoeld.  

Microsoft
Lees ook:
Microsoft HoloLens 2 vanaf dit najaar ook in Nederland te koop

Samenwerking met Samsung

Daar komt bij dat Microsoft samenwerkt met Samsung aan een AR-gerelateerd project. Dat zorgt volgens Business Insider voor nog meer wrevel. De samenwerking zou er voor hebben gezorgd dat de focus van HoloLens-medewerkers nog meer verdeeld raakte. 

Samsung zou ook de ontwikkeling van de hardware op zich willen nemen, terwijl Microsoft de software zou moeten ontwikkelen. Dat laatste schoot bij sommige werknemers in het verkeerde keelgat en zorgde voor spanning binnen de afdeling.

Door de onzekere toekomst zijn steeds meer medewerkers aan het overstappen naar concurrenten zoals Meta. Van de 1500 werknemers bij de HoloLens-afdeling zijn er volgens de Wall Street Journal intussen al zo’n honderd opgestapt. Meer dan 40 van hen gingen aan de slag bij Meta.

Demonstratie
Lees ook:
Demonstratie Microsoft Hololens gaat pijnlijk de mist in

Toch nog toekomst voor HoloLens

Aan PCWorld liet Microsoft in een reactie weten dat technologie binnen de categorie 'mixed reality' en de metaverse voor het bedrijf nog altijd heel belangrijk is. Ondanks dat de HoloLens 3 er niet meer lijkt te komen, zou de deal met het Amerikaanse leger, ondanks de vertraging, toch doorgaan. 

Het is uiteindelijk de bedoeling dat 120.000 Amerikaanse soldaten uitgerust worden met AR-headsets.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook