Ga naar de inhoud
Nintendo Switch

Nintendo houdt last van chiptekort: minder Switch-verkoop verwacht

Nintendo verwacht door het wereldwijde chiptekort nog altijd minder exemplaren van de Nintendo Switch te kunnen verkopen dan het zou willen.

Het is de tweede keer in korte tijd dat Nintendo zijn verkoopverwachting voor de Switch verlaagde. Naar verwachting zullen er zo'n 23 miljoen Switch-exemplaren worden verkocht in het boekjaar dat bij Nintendo loopt tot eind maart. Eerder werd gerekend op 24 miljoen stuks, en tot begin november voorzag Nintendo nog 25,5 miljoen exemplaren.

Het Japanse bedrijf lijkt vooral moeite te hebben om de productie van de nieuwe Switch OLED op te voeren. Dat model met onder andere een verbeterd scherm kwam in oktober op de markt, maar was lange tijd moeilijk verkrijgbaar bij winkels.  

Verkoopaantal Wii ingehaald

Nintendo zegt zelf dat de Switch OLED "een goede start heeft gemaakt". In het vakantiekwartaal wist het in totaal 10,67 miljoen Switch-exemplaren te verkopen.

Dat brengt het totaal voor de Switch na een kleine vijf jaar sinds de eerste release op 103,54 miljoen stuks, waarmee dat van de Wii nu is ingehaald. Van de Wii werden er 101,63 miljoen verkocht. 

Ook veel games verkocht

Toch ging het afgelopen periode relatief goed met de resultaten van Nintendo. De winst ligt dit boekjaar weliswaar iets lager dan in het succesjaar 2020, maar het lag toch ruim boven de verwachtingen van analisten.

De Japanners wisten relatief veel games te verkopen in de feestdagenperiode. Onder andere de Pokémon-reeks scoorde het goed. Nintendo-president Shuntaro Furukawa krikte hierdoor de prognose voor de bedrijfswinst in het lopende boekjaar op.

PlayStation
Lees ook
PlayStation 5 blijft slecht verkrijgbaar, toch record voor Sony

Chiptekort treft ook concurrentie

Fabrikanten van spelcomputers hebben sinds het begin van de coronapandemie last van de tekorten aan chips. De vraag naar consoles steeg hard, doordat meer mensen tijdens de corona-lockdowns gingen gamen.

Nintendo's concurrent Sony zei eerder deze week al dat het door het chiptekort nog altijd niet zoveel exemplaren van de PlayStation 5 kan maken als het zou willen. Sony verlaagde daardoor ook verwachte verkoopcijfers.

De PlayStation 5 is al sinds zijn debuut in november 2020 schaars. Eerder werd al bekend dat Sony ook dit jaar nog de voorganger, de PlayStation 4, blijft produceren.

Nintendo:
Lees ook
Nintendo: verkoop Switch lager door chiptekort
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl