Verplicht door Chinese organisatie

Kamerleden boos over verplichte app Olympische Spelen, angst voor afluisteren

29 januari 2022 18:50 Aangepast: 30 januari 2022 13:52
Skeletonster Kimberley Bos, één van de Nederlandse deelnemers aan de Winterspelen in Peking. Beeld © ANP

Een verplichte Chinese app bij de Olympische Winterspelen in Peking zorgt voor protest in de Tweede Kamer. Uit Canadees onderzoek blijkt dat gevoelige gegevens via de app gestolen kunnen worden. Nederland moet bezwaar maken bij China en bij het Internationaal Olympisch Comité, vindt een Kamermeerderheid.

Elke sporter, coach, begeleider of journalist die naar Olympische Winterspelen komt, moet verplicht de MY2022-app van de Chinese organisatie installeren. In die app worden bijvoorbeeld paspoortgegevens en medische informatie opgeslagen.

Maar Canadese onderzoekers ontdekten dat de app niet goed beveiligd is. Gevoelige informatie kan makkelijk worden gestolen, door hackers of misschien wel de Chinese overheid, zo vrezen Kamerleden.

'Olympische Surveillance'

"Het lijkt erop dat de Chinese overheid elk technologisch middel aangrijpt om te graven in de gegevens van sporters, omdat medische en persoonlijke gegevens er zomaar af kunnen worden gehaald", zegt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. "Onacceptabel, dit past niet in de olympische gedachte." D66 stelt Kamervragen aan het kabinet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse olympiërs onder hoogspanning op weg naar Peking: 'Bijna paranoïde'

Ook partijen als VVD, PvdA, SP en GroenLinks zijn bezorgd en vinden Nederland rap moet protesteren. "Onze sporters en journalisten gaan naar de Olympische Spelen, niet de Olympische Surveillance", zegt VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans. "Het kabinet moet zowel het IOC als China erop aanspreken dat de standaarden van deze app op orde worden gebracht, om de privacy en veiligheid van Nederlanders te garanderen."

Gevoelige inhoud

Het Internationaal Olympisch Comité zegt dat de app geen grote kwetsbaarheden bevat, maar onderzoekers vrezen dat de app wordt gebruikt om mensen af te luisteren of om te kijken of het over gevoelige kwesties gaat. Zo zou de app een mogelijkheid bevatten om 'politiek gevoelige inhoud' te melden.

Het gaat dan bijvoorbeeld om onderwerpen als 'Tibet' of 'Oeigoeren', onderwerpen die in China regelmatig worden gecensureerd. "Deze app bevestigt waarom GroenLinks zeer kritisch is op China, dat systematisch mensenrechten met voeten treedt en verantwoordelijk is voor genocide op de Oeigoeren", laat Corinne Ellemeet van GroenLinks weten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees terug:

'Sporters mogen geen telefoon mee naar Olympische Spelen in Beijing'

"Deze app deugt voor geen meter, de zaak stinkt echt aan alle kanten", zegt SP-Kamerlid Jasper Van Dijk. "Dit is het zoveelste bewijs waarom grote sportevenementen niet in autoritaire landen moeten worden georganiseerd", aldus Kati Piri van de PvdA.

Als het kabinet de wens van de Kamermeerderheid volgt, dan moet het bezwaar aankomende week plaatsvinden. De openingsceremonie van de Spelen is aanstaande vrijdag. 

Al eerder werd bekend dat sportkoepel NOC*NSF sporters oproept om hun eigen telefoon en laptop niet meenemen.

Bekijk ook: IJshockeyteam China te slecht voor Spelen: zo lossen ze dat op

Geen wintersportland, wel de Winterspelen: in China kan dat. Maar prestaties kun je niet kopen. Kijk maar naar het Chinese ijshockey.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore