Apple

Recordomzet voor Apple: grootste groei bij Macs en diensten

27 januari 2022 23:15 Aangepast: 27 januari 2022 23:51
Apple Park, het hoofdkantoor van Apple. Beeld © Charles Rabada/Unsplash

Apple heeft het afgelopen kwartaal een recordomzet behaald. De omzet steeg met 11 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die Apple vanavond bekendmaakte. In het feestdagenkwartaal verkoopt Apple vrijwel elk jaar de meeste apparaten, maar de nieuwe cijfers waren beter dan analisten gemiddeld hadden verwacht. 

Apple haalde 124 miljard dollar aan omzet en een kleine 35 miljard dollar winst. Vorig boekjaar kwam Apple in hetzelfde kwartaal tot een omzet van ruim 111 miljard dollar met haast 29 miljard dollar aan winst.

Veel meer omzet uit Macs

Volgens topman Tim Cook dankt Apple het succes aan zijn nieuwe producten en diensten, zoals de iPhone 13, de Apple Watch Series 7 en de AirPods 3. In alle productcategorieën was er een stevige verkoopgroei. Zo boekte Apple 9 procent meer omzet uit de verkoop van iPhones en was er een 13 procent toename bij de categorie 'wearables, smart home en accessoires'.

De grootste omzetgroei werd geboekt bij de Macs: 24 procent. Apple bracht afgelopen kwartaal de nieuwe MacBook Pro op de markt. Alleen bij de iPads was er een omzetdaling van 14 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Apple wil van iPhones pinapparaten maken'

Diensten

Apple biedt ook steeds meer abonnementsdiensten aan, zoals Apple TV+ en Apple Music, waar meer omzet mee wordt gehaald. Ook wordt de betaaldienst Apple Pay nog altijd verder uitgebreid naar meer landen in onder andere Zuid-Amerika. 

De omzet uit al die diensten samen nam afgelopen kwartaal met 24 procent toe.

Chiptekorten

In tegenstelling tot veel andere fabrikanten lijkt Apple qua omzet relatief weinig hinder te ondervinden van de wereldwijde chiptekorten. Tim Cook had eind vorig jaar nog wel gewaarschuwd dat verstoringen in de leveringsketen voor tekorten konden zorgen. De levertijden van bepaalde producten, waaronder de iPhone 13 Pro en sommige MacBooks, iPads en Apple Watches, liepen eind 2021 op naar meerdere weken.  

Apple zei in een toelichting te verwachten dat de omzetgroei in het huidige kwartaal zal afzwakken. Ook verwacht het bedrijf dat de leveringsproblemen zullen verminderen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Stalker valt Apple-ceo Tim Cook al ruim een jaar lastig

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van