Ga naar de inhoud
8000 km/u

Crash onvermijdelijk: SpaceX-raket op ramkoers met de maan

De Falcon 9-raket werd in 2015 gelanceerd. Beeld © NASA

Eerder deze maand scheerde een SpaceX-raket al vlak langs de maan. Er is geen ontkomen meer aan: het gevaarte zal begin maart crashen. De ramkoers met de maan maakt een einde aan zeven 'chaotische' jaren, zeggen experts.

De Falcon 9-raket van Elon Musk werd in 2015 gelanceerd en volbracht een missie om een weersatelliet naar de ruimte te brengen. Een deel van de raket bleek niet genoeg brandstof te hebben om terug te keren naar de aarde.

De gerenommeerde astrofysicus Jonathan McDowell van de Amerikaanse Harvard-universiteit zegt dat het voor het eerst zal zijn dat een ongecontroleerde raket botst met de maan. De effecten daarvan zullen volgens hem 'minimaal' zijn. Wel zal er een krater worden geslagen.

Ex-werknemer:
Lees ook:
Ex-werknemer: 'Veel seksueel wangedrag binnen SpaceX'

Sinds 2015 bevindt het deel van de raket, dat bestaat uit een lege metalen tank van vier ton en een straalmotor, zich volgens McDowell in een 'chaotische' baan door de ruimte. Hij legt een baan af die wordt bepaald door de aantrekkingskracht van de aarde, zon en maan.

8000 km/u

Volgens de nieuwste berekeningen van deskundigen vliegt het projectiel op 4 maart met een snelheid van ruim 8000 kilometer per uur tegen de oppervlakte van het hemellichaam.

"In de afgelopen decennia zijn er mogelijk tot wel vijftig grote raketten geweest die we na lancering in de ruimte zijn kwijtgeraakt", legt McDowell uit, die benadrukt dat er miljoenen stukken ruimteafval zijn. "Mogelijk zijn er eerder raketten tegen de maan gebotst, maar wisten we er simpelweg niets van. Dit zal de eerste keer zijn dat we ervan op de hoogte zijn."

Bekijk ook: Geen astronauten, maar toeristen aan boord bij unieke SpaceX-ruimtevlucht

00:53
Voor het eerst is er een ruimtevaartuig de lucht in gegaan met alleen burgers aan boord en dus zonder professionele astronauten. De computer deed al het werk. SpaceX wil vaker zulke toeristische vluchten gaan uitvoeren.