Ga naar de inhoud
Blizzard werkt aan nieuwe titel

Volgende drie Call of Duty-games komen nog naar PlayStation

Call of Duty, één van de populairste titels van Activision. Beeld © Activision Blizzard

Activision zal de komende drie Call of Duty-games ook nog voor de PlayStation uitbrengen, ook al wordt de game-uitgever overgenomen door concurrent Microsoft.

Activision Blizzard had al afspraken gemaakt met Sony over zeker de komende drie Call of Duty-games, zeggen vier ingewijden tegen Bloomberg. Die games uit de populaire Call of Duty-serie komen dus sowieso nog naar de PlayStation, wat er daarna gebeurt is onduidelijk. Sony verwees in algemene termen al naar zulke lopende afspraken.

"We verwachten dat Microsoft zich zal houden aan contractuele afspraken en ervoor zal blijven zorgen dat Activision-games multiplatform zijn", zei een Sony-woordvoerder vorige week. Toen had Microsoft net bekend gemaakt dat het Activision Blizzard wil overnemen voor een recordbedrag van 69 miljard dollar. Toezichthouders moeten nog wel toestemming geven voor de overname: Microsoft houdt rekening met zes tot achttien maanden wachttijd.

Microsoft
Lees ook:
Microsoft neemt gamereus Activision Blizzard over voor ruim 60 miljard euro

Nog drie games, daarna onduidelijk

Concreet zou de PlayStation nog de komende twee jaar van nieuwe Call of Duty-games krijgen. Dit jaar eentje in de populaire Modern Warfare-reeks van ontwikkelaar Infinity Ward. Volgend jaar verschijnt nog een Call of Duty-game van ontwikkelaar Treyarch. Ook is er een afspraak over een uitbreiding van de PlayStation-versie van de free-to-play-game Call of Duty Warzone.

De verwachting is dat Microsoft vrijwel alle nieuwe games van Activision Blizzard uiteindelijk exclusief zal maken voor zijn eigen platforms: Windows, Xbox en Game Pass. Mogelijk is Call of Duty Warzone een uitzondering: daarbij wordt geld verdiend in de vorm van in-app-aankopen, waardoor het voor Microsoft mogelijk lucratiever is om de game ook voor PlayStation te blijven uitgeven.

Tien
Lees ook:
Tien games waar we dit jaar naar uitkijken

Blizzard kondigt nieuwe game aan

Blizzard kondigde opvallend genoeg dinsdag zijn eerste nieuwe game in jaren aan. Het gaat om een survival-game in een nieuw universum, dus niet in bestaande werelden zoals Warcraft, StarCraft of Diablo. In de aankondiging staat dat de game wordt ontwikkeld voor 'pc en console'. Het is niet duidelijk of met die console alleen de Xbox wordt bedoeld, of ook spelcomputers van Sony en Nintendo.

Het is goed mogelijk dat alle nieuwe games van Activision Blizzard exclusief voor Microsoft worden, zolang daar geen andere afspraken voor zijn gemaakt. Hetzelfde gebeurt met nieuwe titels van uitgever Bethesda, die vorig jaar door Microsoft werd overgenomen. Games van Bethesda die al voor de PlayStation in ontwikkeling waren, verschijnen nog voor PlayStation. Maar nieuwe titels, zoals de nieuwe game van de makers van Skyrim, komen alleen naar Windows, Xbox en Game Pass.

De gadgets die we in 2022 verwachten:

10:32
Bright blok

Meer tech bij Bright:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Facebook, Instagram en Twitter