Ga naar de inhoud
Hulp na ramp of conflict

Bijna vijfduizend mensen dupe van hack Nederlandse Rode Kruis

Medewerkers van het Rode Kruis, ter illustratie. Beeld © ANP

4600 mensen die bij het Nederlandse Rode Kruis om hulp hebben gevraagd, zijn de dupe geworden van een cyberaanval die het internationale Rode Kruis trof. Het gaat om mensen die via de hulporganisatie probeerden weer in contact te komen met uit het oog verloren familieleden.

Het Internationale Rode Kruis (ICRC) werd het slachtoffer van een massale cyberaanval, bleek vorige week. Hackers wisten beslag weten leggen op gegevens van meer dan 515.000 'extreem kwetsbare mensen'. Inmiddels is duidelijk dat 4600 van deze hulpvragers bij het Nederlandse Rode Kruis hadden aangeklopt.

Namen en geboortedata

Het gaat in ieder geval om namen, geboortedata, het land van herkomst en namen van ouders, meldt het Rode Kruis.

Wat de hackers met de gegevens doen, is nog onduidelijk.

Cyberaanval
Lees ook:
Cyberaanval op Rode Kruis: 'Gegevens kwetsbare mensen in gevaar'

De hulporganisatie heeft een melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Het Rode Kruis zegt de getroffen hulpvragers zo snel mogelijk goed te willen informeren.

Zoektocht naar familieleden

Volgens de hulporganisatie gaat het om gegevens van de dienstverlening Restoring Family Links. Dit is een dienst waarmee het Rode Kruis familieleden weer met elkaar in contact probeert te brengen, nadat zij elkaar uit het oog verloren zijn door een conflict, ramp of migratie.

Omdat deze zoektochten vaak over landsgrenzen heen gaan, wordt samengewerkt met het Internationale Rode Kruis en andere Rode Kruis-verenigingen wereldwijd. Door de cyberaanval heeft het Internationale Rode Kruis het systeem achter deze dienstverlening moeten sluiten.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.