Facebook

Facebook beloofde gratis internet aan arme landen, maar stuurde toch rekening

24 januari 2022 20:21

Een fout in de software van Facebook heeft er maandenlang voor gezorgd dat arme mensen die gratis de app mochten gebruiken, toch moesten betalen.

In landen zoals Pakistan, Indonesië en de Filipijnen heeft Facebook deals gemaakt met mobiele providers, om mensen met een laag inkomen toch Facebook te laten gebruiken zonder datakosten. 

Volgens The Wall Street Journal zou er een probleem met de software zijn, waardoor mensen toch de rekening krijgen van hun datagebruik. Gebruikers komen hier vaak pas achter als hun prepaid tegoed op is. Op deze manier is er in totaal miljoenen dollar per maand teveel betaald. 

Video's niet gratis

Facebook zou al maanden bewust zijn van het probleem en dit niet hebben verholpen. Dat blijkt uit interne documenten van Facebook-moederbedrijf Meta, die in de herfst van 2021 zijn geschreven.

Een woordvoerder van Facebook stelt tegenover The Wall Street Journal dat betaalde diensten zoals video's lekken naar de gratis versie van de app. Bij het activeren wordt verteld dat video's niet gratis zijn. Tevens zouden gebruikers een notificatie moeten krijgen als ze toch op een video klikken, maar dat werkt niet altijd. Facebook zou aan een oplossing werken.

 

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van