Drones

Drones van burgers nu verboden in Verenigde Arabische Emiraten

24 januari 2022 12:42 Aangepast: 24 januari 2022 15:48

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hebben een verbod op het gebruik van private drones en sportvliegtuigen ingevoerd na een dodelijke aanval in de hoofdstad Abu Dhabi vorige week. Droneliefhebbers die de regels overtreden riskeren gevangenisstraffen.

Het verbod geldt sinds zaterdag en zal minstens een maand lang van kracht blijven. Enkel bedrijven die een specifieke reden hebben om voor commerciële doeleinden te vliegen mogen dat onder strikte voorwaarden nog doen. Burgers mogen voor geen enkele reden nog met drones vliegen.

Het nieuws werd aangekondigd door het officiële persbureau van de VAE, de Emirates News Agency (WAM). Opvallend is dat de aankondiging met geen woord rept over de dodelijke aanval van vorige week. In plaats daarvan wordt vermeld dat het over “recent waargenomen misbruik” zou gaan, waarbij gebruikers “zich op terrein begaven waar zulke activiteiten verboden zijn”. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Grootste dronemerk DJI nu op zwarte lijst VS om surveillance Oeigoeren

Aanslag

De aanzet voor het verbod was een aanval op een oliecomplex en het vliegveld in Abu Dhabi vorige maandag. Bij die aanval vielen drie doden en zes gewonden. De aanslag werd opgeëist door Houthi-rebellen uit Jemen. 

De VAE maken deel uit van een internationale coalitie onder leiding van Saudi Arabië die de Jemenitische regering steunen in hun strijd tegen de door Iran gesteunde Houthi’s. Deze laatste hebben al vaker aanslagen gepleegd in Saudi Arabië. Het is echter de eerste keer dat Houthi-rebellen de VAE aanvallen. 

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook

Duitsland heeft nieuw wapen tegen drones boven gevangenissen

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van