Activision Blizzard

Testers Call of Duty verenigen zich in eerste gamevakbond VS

21 januari 2022 19:50 Aangepast: 21 januari 2022 19:54
Medewerkers van Blizzard demonstreren tegen seksueel wangedrag op de werkvloer, juli 2021. Beeld © Getty

34 gametesters van Raven Software, een onderdeel van Activision Blizzard, hebben samen de eerste officiële game-vakbond van Noord-Amerika gevormd. Ze wachten nog op erkenning van het bedrijf.

Het quality assurance-team achter Call of Duty: Warzone staakte de afgelopen maanden meerdere keren. De acties volgden op het ontslag van twaalf collega's in december vorig jaar.

Sommige werknemers staken vrijwel continu sinds begin december. Ze hebben zich nu officieel verenigd onder de naam Game Workers Alliance Union en vragen Activision Blizzard om erkenning van hun bestaan, schrijft Bloomberg. Gametesters worden doorgaans slecht betaald en moeten naar eigen zeggen veel en lang overwerken bij Activision Blizzard.

"We geloven dat een directe relatie tussen het bedrijf en zijn teamleden de sterkste mogelijkheden biedt, maar we respecteren het recht van al onze werknemers om te beslissen om al dan niet deel te worden van een vakbond", zei een vertegenwoordiger van Activision Blizzard tegen Bloomberg. De persvertegenwoordiger gaf aan dat het minimumloon van testers bij Raven de afgelopen jaren al met 41 procent verhoogd is. 

Miniatuurvoorbeeld
Bobby Kotick

'Baas Activision stopte klachten over wangedrag in doofpot'

Seksueel wangedrag

Werknemers van Activision Blizzard demonstreerde afgelopen jaar niet alleen om het ontslag van de Raven-medewerkers. Nadat de staat Californie in augustus vorig jaar bekend maakte het bedrijf voor de rechter te slepen om discriminatie en seksueel misbruik op de werkvloer, trokken veel gamemakers de straat op om druk te leggen op het bestuur. Ze eisten onder andere het vertrek van ceo Bobby Kotick.

Vakbonden zijn omstreden in de Verenigde Staten, zeker in de game-industrie, die daar nog nooit een eigen vakbond heeft gekend. Dat bleek afgelopen jaar opnieuw bij Activision Blizzard: de top van het bedrijf waarschuwde werknemers voor 'gevolgen' als ze hun handtekening zouden zetten op kaartjes met een oproep tot vakbondsvorming.

Overname door Microsoft

Microsoft kondigde eerder deze week aan dat het van plan is om Activision Blizzard over te nemen voor zo'n 68 miljard dollar (60 miljard euro). De overname, mits goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten, moet in 2023 worden afgerond.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van