Sociale media

Instagram en Snapchat aangeklaagd na zelfmoord 11-jarig meisje

21 januari 2022 11:34 Aangepast: 21 januari 2022 11:35
Beeld © Getty

Instagram en Snapchat zijn in de VS aangeklaagd door de moeder van een meisje dat op 11-jarige leeftijd zelfmoord pleegde. Selena Rodriguez zou twee jaar lang extreem verslaafd zijn geweest aan de twee apps.

De aanklacht is niet de eerste waarbij de zelfmoord van een jongere aan sociale media wordt geweten, maar komt wel op een gevoelig moment voor de platforms. Eind vorig jaar startte een groep Amerikaanse staten een onderzoek naar Instagram. Dat onderzoek richt zich op het risico dat Instagram vormt voor de geestelijke gezondheid en het welzijn van jongeren en kinderen.

Aanleiding was een klokkenluider die stelde dat Instagrams moederbedrijf Meta al jaren op de hoogte was van de negatieve invloed die Instagram had op jonge gebruikers, maar daar te weinig actie tegen ondernam. Het bedrijf betwist dat

'Gevaarlijke beloning voor aandacht'

Tammy Rodriguez verwijt Meta en Snapchat-moederbedrijf Snap nalatigheid. Ook zouden de bedrijven de Californische wet voor de bescherming van consumenten hebben overtreden. Bovendien stelt ze dat Snapchat gebruikers "op overdadige en gevaarlijke manieren" beloont voor aandacht.

Toen ze de toegang van haar dochter tot Instagram en Snapchat probeerde te beperken, liep het meisje van huis weg, zegt Rodriguez. Een therapeut die haar dochter had behandeld zei dat "ze had nog nooit een patiënt had gezien die zo verslaafd was aan sociale media als Selena".

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Instagram slecht voor tieners' volgens intern rapport Facebook

Omstreden wet

Tot nu toe hebben socialemediabedrijven zich met succes weten te beschermen tegen dergelijke zaken. Doorgaans doen ze een beroep op een Amerikaanse wet uit 1996 die internetplatformen niet aansprakelijk maakt voor de gevolgen van wat hun gebruikers plaatsen. Die wet staat ook al enige tijd ter discussie.

Instagram besloot na de onthullingen door klokkenluiders vorig jaar een geplande kinderversie van Instagram uit te stellen. Experts en politici hadden grote kritiek op dat 'Instagram Kids', bedoeld voor gebruikers van onder de 13 jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Instagram pauzeert plannen voor kinder-app na storm van kritiek

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van