Project Iris (niet Glass)

'Google wil in 2024 nieuwe slimme bril op de markt brengen'

20 januari 2022 19:34 Aangepast: 20 januari 2022 19:39
Beeld © AFP

Google werkt achter gesloten deuren weer aan een nieuwe augmented reality-bril. Het project heet Iris.

Het werk aan Project Iris zou inmiddels in de stroomversnelling zitten, schrijft The Verge op basis van twee betrokkenen. De bedoeling is dat de slimme bril in 2024 op de markt komt, maar het is nog niet duidelijk of Google deze deadline daadwerkelijk kan halen.

Het is een bril met camera's aan de buitenkant. Via deze camera's neemt de bril de buitenwereld op, waarna deze video weer met digitale beelden wordt verrijkt.

Momenteel bevindt Iris zich nog in een prototypestadium. In de testversies die in een fabriek in de buurt van San Francisco worden gemaakt, zit in ieder geval een chip die Google zelf ontworpen heeft.

Het team achter de Google Pixel-smartphones zou ook betrokken zijn bij de productie. Mogelijk zou Google ook aan een eigen besturingssysteem voor de bril werken.   

Miniatuurvoorbeeld
Niantic

Pokémon Go-maker hint op eigen bril voor augmented reality

Informatie lekte al eerder

Hoewel Google zoveel mogelijk over Iris geheim wil houden, lekte er al eerder nieuws uit over een mogelijke opvolger op zijn vaak bekritiseerde Google Glass-bril. The New York Times schreef eind vorig jaar dat het project is ontstaan na de overname van North, een producent van slimme brillen die veel weg hebben van een normale bril.

'Zal niet weer Glass heten'

De naam 'Glass' zal vermoedelijk niet weer gebruikt worden. Googles eerste poging tot een AR-bril faalde in 2013 omdat consumenten zich zorgen maakte over de privacy. Ook was de bril te opvallen.

Sommige bedrijven maken wel nog steeds gebruik van Google Glass. De technologie is bijvoorbeeld handig bij distributiecentra, waar het handig kan zijn om informatie heel snel voor handen te hebben.

Inmiddels zijn veel meer bedrijven bezig met augmented reality-brillen. Zo zou Apple mogelijk dit jaar al een slimme bril in de markt willen zetten en wil Facebook-moederbedrijf Meta naast de virtual reality-brillen van Oculus ook verdere stappen maken in AR. 

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van