Sociale media

Twitter moet openheid over aanpak haatberichten geven

20 januari 2022 16:17
Beeld © getty

Twitter moet van de Franse rechter volledige openheid van zaken geven over acties die het onderneemt tegen haatberichten.

Een rechter in Parijs legde Twitter deze verplichting afgelopen zomer al op, maar het bedrijf ging in beroep omdat dit te grove inmenging in de bedrijfsvoering zou zijn. Maar ook in hoger beroep heeft Twitter verloren.

Twitter moet nu alle documenten vrijgeven die verband houden met de middelen die het bedrijf inzet tegen online haat. Het gaat daarbij om "administratieve, contractuele, technische of commerciële documenten", aldus het hof van beroep van Parijs.

Racisme, antisemitisme en homofobie

De zaak werd in 2020 aangespannen door Franse organisaties die strijden tegen racisme, antisemitisme, homofobie en andere vormen van haat. Ze vonden dat Twitter te weinig deed tegen online haat die via het platform wordt verspreid.

Het collectief reageert opgelucht dat hun eerste overwinning blijft staan. De uitspraak bewijst volgens hen dat grote techbedrijven "niet hun eigen wetten kunnen opleggen".

'Ethiek boven winst stellen'

"Twitter moet eindelijk zijn verantwoordelijkheid nemen, stoppen met treuzelen en ethiek boven winst en internationale groei stellen", schrijven onder andere de organisaties SOS Racisme, Ligue internationale contre le racisme et l'antisémitisme (Licra) en SOS Homophobie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Twitter blokkeert account Amerikaans Congreslid na desinformatie over corona

Haatberichten bleven staan

De antidiscriminatieclubs klaagden Twitter aan omdat ze konden aantonen dat slechts 28 van de 70 haatdragende tweets die werden gerapporteerd aan het bedrijf binnen twee dagen werden verwijderd. Een advocaat van Twitter hekelde die steekproefsgewijze aanpak. Hij vond het bevel om alle acties tegen online haat openbaar te maken bovendien ingaan tegen de vrijheid van ondernemerschap.

Twitter bestudeert de uitspraak, reageert het bedrijf. Het socialmediaplatform zegt er alles aan te doen om de veiligheid van gebruikers te verzekeren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Twitter schorst account van Willem Engel: 'Regels geschonden'

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van