Ga naar de inhoud
Speciaal cyberteam

VVD en D66: Nederland moet Oekraïne steunen tegen cyberaanvallen

Beeld © ANP

Nederland moet meer steun en hulp geven aan Oekraïne, bijvoorbeeld tegen hackaanvallen vanuit Rusland. Dat vinden regeringspartijen VVD en D66. Dat zou kunnen met een speciaal cyberteam. Al weken is er toenemende spanning tussen Oekraïne en Rusland.

Rusland eist dat Oekraïne nooit lid wordt van de NAVO en stuurt steeds meer troepen richting de grens met Oekraïne. Vorig weekend werd Oekraïne getroffen door een grote cyberaanval. Volgens Kiev zit Moskou achter de hacks.

Speciaal cyberteam

"Het liefst zou ik zien dat Nederland een snelwerkend cyberteam zou sturen, dat ervoor zorgt dat digitale infrastructuur van Oekraïne veilig blijft van Russische aanvallen", zegt D66-kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. Volgens Sjoerdsma gaat het om "technische assistentie" die "verdedigend van aard is" en "Nederland bij uitstek kan leveren."

Oekraïne:
Lees ook:
Oekraïne: er is bewijs dat Rusland achter cyberaanval zit

Ook de VVD vindt cyberhulp een goed idee. "Als Oekraïne een verzoek doet, dan zouden we op cybergebied zeker kunnen helpen", zegt VVD-kamerlid Ruben Brekelmans.

Europees verband

In maart 2020 heeft Nederland in Europees verband een snel reagerend cyberteam opgericht, met experts uit Estland, Finland, Kroatië, Polen en Roemenië. Dat team assisteert bij het beveiligen tegen cyberdreigingen.

Nederland en andere Europese landen worstelen met de spanning tussen Rusland en Oekraïne. Rusland praat liever met rechtstreeks met Verenigde Staten, zonder Europa. Europese landen werken aan mogelijke sancties tegen Rusland, maar of dat genoeg is om president Poetin af te schrikken, is maar zeer de vraag.

Rusland
Lees ook:
Rusland kan Oekraïne 'elk moment' aanvallen: 'Welk spel speelt het Kremlin?'

Sancties

De VVD wil een "stevig sanctiepakket", zegt Brekelmans. In de Europese Unie zijn sommige landen zeer kritisch op Rusland, terwijl andere landen nog samenwerken met Moskou op het gebied van toerisme of meer economische samenwerking. "Juist die verdeeldheid ondermijnt heel erg sterk door boodschap van de Europese Unie."

Een eventuele confrontatie tussen Rusland en Oekraïne kan ook gevolgen hebben voor Nederland, waarschuwt Brekelmans. Het kan leiden tot "vluchtelingenstromen" en meer spanning in het oosten van Europa. Brekelmans vindt dat het reisadvies voor Oekraïne snel moet worden aangepast,

Rutte
Lees ook:
Rutte en Hoekstra naar Oekraïne: toestand 'zeer zorgwekkend'

Wapens

De Britse regering stuurt antitankwapens naar Oekraïne. Ook de optie om wapens te leveren moet Nederland openhouden, vinden VVD en D66, maar beide partijen verwachten niet dat er snel een dergelijk verzoek aan Nederland  wordt gedaan.

Premier Rutte gaat samen met minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken binnenkort naar Oekraïne om steun uit te spreken. Vanavond debatteert de Tweede Kamer met Hoekstra over de Nederlandse inzet bij Europees overleg van ministers aanstaande maandag.

Bekijk ook: Dit is wat er speelt in het conflict rondom Oekraïne

01:57
Het Westen is bang dat de situatie in Oekraïne volledig gaat escaleren. Maar wat is er eigenlijk aan de hand?