Ga naar de inhoud
Veiligheidsmaatregelen

Snapchat laat vreemden niet meer zomaar vrienden met tieners worden

Beeld © Getty Images

Snapchat voegt nieuwe veiligheidsmaatregelen toe om te zorgen dat minderjarige gebruikers alleen vrienden kunnen worden met mensen die ze in het echt waarschijnlijk ook kennen.

Snapchat verandert de werking van zijn 'Snel toevoegen'-functie, meldt het bedrijf. Voor gebruikers onder de 18 jaar wordt het onmogelijk om mensen toe te voegen waar zij niet een aantal gemeenschappelijke vrienden mee op Snapchat hebben. Hoeveel vrienden precies is niet duidelijk.

Snapchat verklaart de nieuwe regel in het kader van de strijd tegen drugshandel. Drugsdealers zouden Snapchat misbruiken om minderjarigen aan te spreken en drugs te verkopen. Die minderjarigen blijven ook straks nog vindbaar, maar chatten wordt een stuk moeilijker: standaard kunnen minderjarigen alleen berichten van vrienden ontvangen.

Automatische detectie

"Ons standpunt hierover is altijd duidelijk geweest: we hebben absoluut geen tolerantie voor drugshandel op Snapchat", stelt de sociale app. "We blijven nieuwe maatregelen ontwikkelen om onze gemeenschap op Snapchat veilig te houden en hebben het afgelopen jaar aanzienlijke operationele verbeteringen aangebracht in de richting van ons doel om drugsdealers van ons platform te bannen."

Het is niet bekend hoeveel drugsdealers er actief zijn op Snapchat. Wel stelt het bedrijf dat door maatregelen inmiddels 88 procent van de berichten rond drugs proactief worden gedetecteerd door algoritmes van Snapchat. In die gevallen worden de berichten verwijderd en wordt de plaatse geblokkeerd. Die kan daarna ook geen nieuw account meer aanmaken op Snapchat.

Snapchat
Lees ook
Snapchat laat gebruikers samen Lego bouwen in AR

Problemen vooral in de VS

Vooral in de VS zouden de problemen met drugshandel onder minderjarigen groot zijn. Vooral rond de sterke pijnstiller fentanyl zijn veel incidenten met jongeren. In tegenstelling tot in Europa zijn dergelijke synthetische opioïden in de VS vaak zonder recept of strenge controle verkrijgbaar. De medicatie wordt vervolgens illegaal verder verahndeld.

Snapchat
Lees ook
Snapchat gaat je tippen over restaurants in de buurt
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl