Ga naar de inhoud
iPhone 13

Apple haalt Samsung in en is weer marktleider

Apple heeft in het afgelopen kwartaal een marktaandeel van 22 procent gehaald op de smartphonemarkt. Daarmee heeft Apple concurrent Samsung weer ingehaald.

Dankzij de grote vraag naar de iPhone 13 is Apple weer de koploper op de wereldwijde smartphonemarkt. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van marktonderzoeker Canalys.

Samsung zakte naar de tweede plaats met een aandeel van 20 procent, maar dat was meer dan de Zuid-Koreaanse fabrikant in hetzelfde kwartaal in 2020 haalde (17 procent). Het aandeel van Apple was juist 1 procent lager vergeleken met het slotkwartaal van 2020.

Het Chinese bedrijf Xiaomi handhaafde zijn derde plek met een aandeel van 12 procent, gevolgd door de Chinese concurrenten Oppo en Vivo met respectievelijk 9 en 8 procent.

Chiptekorten

Het totaal aantal verscheepte smartphones steeg in het laatste kwartaal van 2021 met slechts 1 procent. Dat kwam doordat de telefoonmerken problemen hadden met hun toeleveringsketen, door het chiptekort en de oplopende coronabesmettingen in fabrieken. 

'iPhone
Lees ook
'iPhone SE krijgt groter scherm in 2023'

iPhone 13 erg in trek in China

De iPhone 13 verkoopt relatief goed in China, zegt Canalys-analist Sanyam Chaurasia. "Apple zag ongekende iPhone-prestaties in China, met agressieve prijzen." Volgens Chaurasia is de toeleveringsketen van Apple zich aan het herstellen. "Maar het bedrijf moest in het vierde kwartaal nog steeds de productie verlagen vanwege een tekort aan belangrijke componenten en kon niet genoeg iPhones maken om aan de vraag te voldoen."

De levertijden voor nieuwe iPhones verschillen momenteel per land. Apple behield volgens Chaurasia in landen die het een hoge prioriteit geeft wel 'adequate levertijden' voor de iPhone 13.

De problemen met de toeleveringsketen hebben vooral een negatieve impact op de kleinere merken die het moeten hebben van betaalbare smartphones. Grote merken krijgen volgens Nicole Peng van Canalys voorrang bij de fabrikanten van componenten. “De knelpunten zullen pas in de tweede helft van dit jaar verminderen”, verwacht ze.

Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl