Nieuwe astronauten gezocht

Bijna 1400 Europeanen maken nog kans astronaut te worden

18 januari 2022 13:02
ESA-astronaut Thomas Reiter Beeld © ESA

In totaal 1391 Europeanen doen nog mee aan de nieuwe werving van astronauten. Ze zijn door de eerste selectieronde van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA gekomen.

De ESA meldt niet hoeveel Nederlanders nog kans maken op een baan rond de aarde. Ruim 22.000 mensen hadden zich aangemeld, onder wie bijna duizend Nederlanders. Na de eerste selectie zijn in totaal 1391 kandidaten uitgenodigd voor een testdag, waarop ze onder andere psychologische testen moeten doen.

In oktober moeten de nieuwe astronauten aan de wereld worden getoond. Zij gaan naar het internationale ruimtestation ISS, en mogelijk ook ooit naar een nieuw ruimtestation rond de maan.

Ook 'parastronauten'

De ESA zoekt ook astronauten met een lichte lichamelijke handicap. Het gaat bijvoorbeeld om mensen bij wie het ene been aanzienlijk korter is dan het andere been, mensen die een onderbeen missen en om mensen die korter dan 1,30 meter zijn.

Zij kunnen 'parastronaut' worden. Uit die groep kwamen 257 aanmeldingen, onder wie dertien Nederlanders. Van hen zijn 29 door naar de volgende ronde. Ook hier is niet bekend hoeveel Nederlanders nog in de race zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Iedereen kan astronaut zijn: 'Vooral van de knopjes afblijven'

Nederlanders in de ruimte

Bij de vorige selectieronde, in 2008, waren er in totaal 8413 aanmeldingen. Onder hen waren meer dan tweehonderd Nederlanders. Zes mensen kwamen door de selectie en werden aangenomen: een Italiaan en een Italiaanse, een Duitser, een Brit, een Fransman en een Deen. Die zijn in de afgelopen jaren allemaal naar het internationale ruimtestation ISS gegaan. Bij de ronde daarvoor, in 1998, werd de Nederlander André Kuipers aangenomen.

Tot nu toe zijn vier geboren Nederlanders in de ruimte geweest. Lodewijk van den Berg uit het Zeeuws-Vlaamse Sluiskil was de eerste. Hij vloog begin 1985 met de spaceshuttle Challenger. Van den Berg deed dat nadat hij was genaturaliseerd tot Amerikaan. Wubbo Ockels was de eerste Nederlandse burger in een baan rond de aarde. Hij ging eind 1985 naar de ruimte, ook in de Challenger.

André Kuipers is de meest ervaren Nederlandse astronaut. Hij ging in april 2004 anderhalve week naar het ruimtestation ISS. Daar verbleef hij ook van december 2011 tot juli 2012.

De toen 18-jarige Oliver Daemen uit Oisterwijk kwam vorig jaar net buiten de dampkring, als toerist mee aan boord van een commerciële vlucht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

NASA presenteert tien kandidaat-astronauten: zes mannen en vier vrouwen

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van