Ga naar de inhoud
Cybercrime

Politie: weer grote toename cybercrime in 2021

De politie registreerde in 2021 net als het jaar ervoor een afname van winkeldiefstal en inbraken en zag tegelijk een grote toename van cybercrime. "De inbreker komt niet meer bij je thuis, maar komt nu via Whatsapp."

De verschuiving van fysieke naar onlinecriminaliteit was vorig jaar ook al te zien. Volgens de politie is de ontwikkeling al langer gaande, maar wordt die versterkt door de coronacrisis. De meldingen van inbraken namen af met een kwart. Ook de winkeldiefstallen daalden voor het tweede jaar op rij, met bijna 11 procent.

De politie registreerde 14.000 gevallen van cybercrime. Dat is een toename van bijna een derde vergeleken met een jaar eerder en drie keer meer dan in 2019.

Criminelen gingen ook thuiswerken

"Dit is een trend die we al een tijdje zien", zegt een woordvoerder van de politie. "Er is een duidelijke verschuiving van fysieke criminaliteit naar onlinecriminaliteit. De inbreker komt niet meer bij je thuis, maar komt nu via Whatsapp of een phishingmail."

De coronamaatregelen versterkten die trend. "De criminaliteit bewoog mee met wat er gebeurde: iedereen was thuis, dus criminelen gingen op zoek naar andere methodes."

 

Politie:
Lees ook
Politie: enorme toename cybercrime in Nederland

Aangiftes

De toename van geregistreerde cybercrime komt niet zozeer doordat de politie meer online is gaan handhaven, aldus de woordvoerder. "Wij baseren ons op cijfers van aangiftes die zijn gedaan. Vervolgens proberen we onze communicatie daar natuurlijk wel op aan te passen door mensen te waarschuwen. Maar onlinecriminelen gaan geraffineerd te werk."

Pas
Lees ook
Pas op, phishing: de Belastingdienst geeft géén 1161,51 euro terug
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl