Ga naar de inhoud
Cyberdefensie

Oekraïne: er is bewijs dat Rusland achter cyberaanval zit

Beeld ter illustratie Beeld © Getty

Oekraïne zegt dat er bewijs is dat Rusland achter de cyberaanval zit die meerdere organisaties in het land sinds vrijdag heeft getroffen.

"Al het bewijs duidt erop dat Rusland verantwoordelijk is", stelt de Oekraïense regering. De cyberaanval is een vorm van hybride oorlogsvoering die Rusland al sinds 2014 gebruikt tegen Oekraïne, aldus de regering. De bedoeling erachter is volgens Oekraïne om Oekraïners te intimideren en de "samenleving te destabiliseren".

Onder meer de Europese Unie en de NAVO hebben Oekraïne al toegezegd te helpen met het bestrijden van de cyberaanvallen.

De spanningen tussen Oekraïne en Rusland zijn hoog opgelopen. Overleggen tussen de Verenigde Staten, Rusland en Oekraïne hebben afgelopen dagen de spanning niet kunnen verminderen.

Microsoft

Microsoft zei in een verklaring dat "destructieve malware" is aangetroffen op verschillende computersystemen die gebruikt worden door Oekraïense organisaties, waaronder overheidsorganisaties. Het bedrijf kan de software niet koppelen aan andere malware of partijen die het in de gaten houdt, maar het onderzoek loopt nog.

De eerste activiteit rond deze specifieke malware werd vrijdag gesignaleerd, zegt Microsoft. Het gaat om tientallen IT-systemen. "We weten niet hoeveel organisaties er nog meer slachtoffer zijn van de aanval in Oekraïne of op andere locaties", schrijft het bedrijf.

Hackers
Lees ook
Hackers leggen websites ministeries Oekraïne plat

'Bedoeld om destructief te zijn'

De malware ziet eruit als ransomware, waarbij hackers bestanden en systemen gijzelen en die pas vrijgeven nadat de slachtoffers losgeld hebben betaald. In dit geval wordt er niet om losgeld gevraagd maar zijn de systemen wel ontoegankelijk. Dit is bedoeld om destructief te zijn, aldus Microsoft.

Microsoft zegt de "intentie achter de destructieve acties" niet te kunnen identificeren, maar gelooft wel dat ze een "verhoogd risico" betekenen voor alle overheidsagentschappen, non-profitorganisaties en bedrijven die computersystemen in Oekraïne hebben.

Russische
Lees ook
Russische hackersgroep achter REvil-ransomware 'ontmanteld'