Litouwen beschuldigt Xiaomi

Duitse IT-waakhond: 'Geen bewijs voor censuurfunctie Xiaomi-telefoons'

13 januari 2022 14:59
De nieuwe Xiaomi 12 Pro Beeld © Getty

De Duitse federale toezichthouder voor cyberveiligheid, de BSI, heeft geen bewijs kunnen vinden dat de telefoons van het Chinese Xiaomi een censuurfunctie bevatten.

EU-lidstaat Litouwen waarschuwde consumenten afgelopen september voor de 'censuursoftware' op de smartphones van Xiaomi, na Samsung en Apple de grootste telefoonfabrikant wereldwijd. De beschuldiging werd de afgelopen maanden onderzocht door de Duitse toezichthouder voor cyberveiligheid, de BSI. Die kon geen bewijs voor censuursoftware vinden, meldt Reuters.

"De BSI was niet in staat om enige afwijkingen te vinden die vragen om nader onderzoek of vervolgstappen", zegt een woordvoerder van de Duitse cyberwaakhond.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Litouwen: koop geen Xiaomi-telefoon vanwege censuursoftware

Nederland ging Litouwen niet achterna

Het Nederlandse ministerie van Economische Zaken zag afgelopen november geen aanleiding een negatief koopadvies af te geven voor Xiaomi-telefoons. "Op dit moment heb ik geen aanwijzingen dat deze software in Nederland is geactiveerd. Mocht op enig moment blijken dat dit toch het geval is, dan is het aan de betreffende toezichthouders om zo nodig te handhaven", zei toenmalig minister Blok van Economische Zaken.

Volgens de regering van Litouwen zouden telefoons van Xiaomi ingebouwde software hebben die zoekt naar termen als 'Tibet moet worden bevrijd', 'lang leve de onafhankelijkheid van Taiwan' en 'democratische beweging'. De software zou volgens Litouwen in Europa niet actief zijn, maar wel op afstand door China aangezet kunnen worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Xiaomi 12 en 12 Pro komen begin maart in Nederland uit

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van