Ga naar de inhoud
Chips

Microsoft kaapt expert op chipgebied weg bij Apple

Beeld © Getty Images

Een belangrijke technicus op chipgebied maakt de overstap van Apple naar Microsoft. Net als steeds meer techbedrijven wil ook Microsoft zelf chips ontwerpen.

Het gaat om Mike Filippo, een belangrijke chipexpert die voor zijn twee jaar bij Apple werkzaam was bij ARM, Intel en AMD. Bij Microsoft zou Filippo gaan werken aan nieuwe chips voor servers voor onder meer de Azure-clouddiensten, meldt Bloomberg.

Microsoft ontwerpt, net als rivalen Amazon en Google, eigen chips voor servers die in groter datacenters staan. Wellicht komt het bedrijf ook met eigen chips voor zijn Surface-lijn van computers en tablets. Daarvoor gebruikt het nu nog vooral chips van Intel. 

Apple

Apple kwam eind 2020 met zijn eerste eigen chips voor computers. Het bedrijf heeft inmiddels veel van zijn nieuwe MacBooks en iMacs voorzien van 'Apple Silicon' in plaats van Intel-chips. Onlangs vertrok echter een belangrijke chipontwerper van Apple naar Intel.

Apple
Lees ook
Apple verwijdert nepversies populaire game Wordle uit App Store

Minder afhankelijk van Intel en Qualcomm

Grote techbedrijven willen voor hun chips minder afhankelijk zijn van bedrijven als Intel en Qualcomm, en van het wereldwijde chiptekort. Zo introduceerde Google afgelopen najaar in zijn Pixel 6-smartphones zijn eerste eigen telefoonchips. 

Ook autofabrikanten smeden plannen om eigen computerchips te produceren. 

Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl