'Privacy goed beschermd'

China: vrees voor cyberspionage bij Winterspelen ongegrond

11 januari 2022 20:15 Aangepast: 12 januari 2022 08:50

Een woordvoerder van de Chinese ambassade in Den Haag noemt de vrees voor digitale spionage bij de Olympische Winterspelen 'volledig ongegrond'. Sportkoepel NOC-NSF heeft voor de Spelen in Beijing verschillende maatregelen op het gebied van cybersecurity genomen.

Volgens de Volkskrant hebben sporters het advies gekregen om hun eigen telefoons en laptops thuis te laten. Ook zou de begeleidingsstaf van TeamNL 'schone' apparatuur meekrijgen, dus apparatuur waarop geen oude gegevens staan die dan mogelijk in Chinese handen kunnen vallen.

Internetcensuur

China staat bekend om de internetcensuur. Via 'The Great Firewall' worden heel wat buitenlandse websites en apps in China geblokkeerd. Veiligheidsexperts en ook mensenrechtenorganisaties waarschuwen al geruime tijd voor digitale spionage en 'online-surveillance' door de Chinezen.

Ook Nederlandse journalisten die naar Beijing gaan voor de Winterspelen hebben het advies gekregen om telefoons en laptops mee te nemen die achteraf weggegooid of volledig geformatteerd kunnen worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoezo afluistergevaar? Melissa neemt gewoon telefoon mee naar Spelen

De ambassade stelt in een verklaring dat China fel gekant is tegen cyberspionage 'in welke vorm dan ook' en zich juist sterk maakt voor de beveiliging van netwerken en informatie.

'Goed beschermd'

"De afgelopen jaren heeft China verschillende wetten ingevoerd, waaronder de wet op de cyberveiligheid, de wet op de gegevensbeveiliging en de wet op de bescherming van persoonsgegevens", meldt de ambassade.

"De privacy en de informatiebeveiliging van alle Chinese burgers en buitenlandse bezoekers aan China zijn allemaal goed beschermd volgens de wet. China heeft er alle vertrouwen in dat het een gestroomlijnde, veilige en schitterende Olympische Winterspelen zal organiseren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Sporters mogen geen telefoon mee naar Olympische Spelen in Beijing'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore