Ga naar de inhoud
Zonder algoritme

Instagram test nu de nieuwe optie voor chronologische feed

Instagram Beeld © Getty

Instagram test op dit moment drie verschillende versies van zijn feed, waaronder een chronologische versie.

Het moet mogelijk worden om te schakelen tussen de drie versies, zegt Instagram-hoofd Adam Mosseri op Twitter. Het huidige feed-algoritme blijft beschikbaar onder 'Home'.

Daarnaast voegt Instagram twee andere mogelijkheden toe: Favorieten en Volgend. Met Favorieten kun je zelf een feed samenstellen met de accounts die jij het belangrijkste vind. Klik je deze optie aan, dan zie je alleen wat zij recent geplaatst hebben.

Volgend is de chronologische feed. Hier worden berichten van alle accounts die je volgt netjes op datum en tijd onder elkaar gezet. In deze feed doet Instagram geen suggesties meer.

De nieuwe functies worden nu getest en moeten 'binnenkort' worden uitgerold, aldus Mosseri.

Instagram
Senaatzitting
Instagram belooft: chronologische feed komt binnenkort terug

Veel kritiek op algoritme

Mosseri beloofde de Amerikaanse senaat in december vorig jaar dat de chronologische feed terug zou komen. Er is veel kritiek op de bestaande feed-algoritmen van veel sociale media, omdat ze proberen om mensen langer in de app te houden dan nodig door allerlei suggesties te doen.

Gebruikers die alleen berichten van accounts die ze volgen willen zien, moeten daardoor vaak lang door scrollen. Onder andere Twitter bracht de afgelopen jaren weer de chronologische feed terug als extra optie voor gebruikers.

Eerder sprak Mosseri zich juist uit vóór het bestaande algoritme. Dat zou er voor zorgen dat mensen sneller berichten te zien krijgen die daadwerkelijk relevant voor ze zijn. Mosseri benadrukte vandaag dat "de meeste mensen het einde van hun Home-feed nooit te zien krijgen".

Volg Bright ook op Instagram

Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl