Ga naar de inhoud
Lang wachten op je elektrische auto

Veel minder auto's verkocht in Nederland door chiptekorten

De autoverkopen in Nederland zijn vorig jaar ruim 9 procent lager uitgekomen dan in 2020. Dat was grotendeels te wijten aan de lagere autoproductie door de wereldwijde chiptekorten.

In totaal werden er 322.831 nieuwe personenauto’s op kenteken gezet, melden autobrancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging. Door de verstoorde toeleveringsketen van chips zijn er in 2021 minder elektrische auto’s gemaakt dan verwacht. "De sector ondervindt grote hinder van de chiptekorten waardoor de toelevering is verstoord en fabrikanten momenteel veel minder auto’s kunnen produceren. Hierdoor loopt de uitlevering vertraging op", aldus BOVAG en RAI Vereniging.

Skoda Enyaq aan kop

De Nederlandse branche telde in totaal 64.027 nieuwe elektrische auto's, met de Skoda Enyaq en KIA e-Niro als meest verkochte modellen. In 2020 ging het nog om 72.858 voertuigen. In beide jaren waren elektrische auto's goed voor ongeveer een vijfde van de markt.

Bijtelling omhoog

Autodealers hadden nog gehoopt op een verkoopspurt in december, vooral van elektrische lease-auto's omdat de bijtelling voor zakelijke rijders per 1 januari omhoog zou gaan. Maar een sterke opleving bleef uit. Het aantal nieuw geregistreerde auto’s bleef in december steken op 35.708. Dat is bijna 16 procent minder dan een jaar eerder.

Veel mensen die hun nieuwe elektrische auto in 2021 nog niet binnen hadden, kunnen onbedoeld geconfronteerd worden met een hogere bijtelling. "RAI Vereniging en BOVAG maken zich zorgen over deze effecten op het vertrouwen in de nieuwmarkt en de bereidheid om in de toekomst nog elektrisch te rijden."

BMW:
Lees ook
BMW: ook in 2022 maanden wachten op je elektrische auto

Subsidie

De autobrancheorganisaties verwachten dat er dit jaar 390.000 nieuwe auto's kunnen worden verkocht. Particulieren kunnen met ingang van 2022 gebruikmaken van een aankoopsubsidie voor elektrische wagens. Dat scheelt 3350 euro per auto.

Daarnaast komen er volgens de branche steeds meer elektrische modellen op de markt, waardoor de keuzemogelijkheden toenemen. Het marktaandeel van elektrische auto's zal dit jaar dit jaar daardoor waarschijnlijk ergens tussen de 20 en 30 procent uitkomen.

Meest verkochte elektrische auto's in 2021:

Skoda Enyaq (10,3% marktaandeel)

KIA e-Niro (9,2%)

Volkswagen ID.4 (6,6%)

Ford Mustang Mach-E (6,5%)

BMW X3 (4,3%)

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook