Analyse sociale media

China verzamelt op grote schaal data van buitenlanders op sociale media

01 januari 2022 13:51 Aangepast: 01 januari 2022 14:01
Beeld ter illustratie Beeld © Getty

De Chinese overheid verzamelt op grote schaal gegevens over de berichten die buitenlandse journalisten en wetenschappers op sociale media plaatsen.

Uit onderzoek van The Washington Post blijkt dat informatie van Facebook, Twitter en andere westerse sociale media wordt gebruikt door Chinese overheidsinstellingen zoals het leger en de politie.

Dat inwoners van China online nauwlettend in de gaten worden gehouden, was al bekend. De Amerikaanse krant heeft nu echter de hand weten te leggen op meer dan 300 contracten die sinds begin vorig jaar zijn afgesloten door de Chinese autoriteiten. Daaruit blijkt dat de systemen ook worden ingezet om buitenlanders te volgen.

Er wordt onder meer een lijst bijgehouden van buitenlandse journalisten en wetenschappers die berichten over Hongkong en Taiwan plaatsen. Ook analyseert een inlichtingenprogramma van de politie westerse geruchten over Hong Kong en Taiwan. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

China boos op Elon Musk: 'Botsingen in ruimte dreigen door satellieten'

Oeigoers

Verder wordt bijgehouden waar elders ter wereld in het Oeigoers wordt gecommuniceerd. Die taal wordt gesproken door de Oeigoeren, een bevolkingsgroep die wordt onderdrukt in de Chinese regio Xinjiang.

Sommige van de IT-projecten kosten volgens de krant honderdduizenden euro's en worden 24 uur per dag bemand door Engelstalige experts. 

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Intel wekt woede in China met verklaring over Xinjiang

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van